Autor: Informer.rs

13.10.2024.

16:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Žene kupuju jaja od pantljičare da bi smršale! Lekari šokirani zbog ove ludosti, upozoravaju sve!

Gojaznost se sve više prepoznaje kao globalni problem, zbog čega mnogi ljudi traže različite načine da smanje telesnu težinu. Od dijeta i vežbanja do operacija smanjivanja želuca, postoje mnoge opcije koje pomažu u borbi protiv gojaznosti.

U poslednje vreme, posebno među holivudskim zvezdama, lek Ozempic, koji se koristi za lečenje dijabetesa, stekao je popularnost kao sredstvo za mršavljenje, s obzirom na to da su mnoge poznate ličnosti smršale drastično koristeći ovaj lek.

Međutim, lekari upozoravaju na još jednu opasnu tehniku mršavljenja koja je postala sve prisutnija u Kini i Americi. Mnoge žene, putem društvenih mreža i crnog tržišta, nabavljaju pilule koje sadrže, verovali ili ne, jaja pantljičare.

Informer

 

Ovi veliki pljosnati crvi nastanjuju creva i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Uzimanje ovakvih supstanci može imati katastrofalne posledice po organizam, što dovodi u pitanje sigurnost ovih "rešenja" za mršavljenje, prenosi "Daily mail"

Lekari su zgroženi ovim trendom

- Pantljičara ispušta svoja jaja u krvotok, a ona potom "putuju po oragnizmu" i mogu doći čak i do mozga, gde izazivaju fatalne posledice i smrt pacijenta - upozorili su lekari.

Kako je objasnio dr Bernard Hsu, specijalista za rak sa sedištem u SAD, on je imao pacijentkinju koja je pilule sa jajima pantljičare kupila na internetu.

- Nju je privukla reklama te zabranjene metode, kao i slike modela pre i posle. Kupila je dve pilule i popila ih, uverena da će tako na magičan način da smrša. Moja pacijentkinja je ubrzo počela da mršavi, imala je povremeno grčeve u stomaku, ali to je bilo ništa spram gubitka kilograma, pa je bila više nego zadovoljna - rekao je on.

Međutim, ubrzo je počela da primećuje i pojedine čudne simptome - imala je osećaj da joj nešto lupka u obrazu, potom joj se pojavio čvorić ispod brade.

Usledilo je teško i dugotrajno lečenje kako bi se oslobodila parazita koji su bukvalno nastanili njeno telo. U bolnici je boravila više od tri nedelje dok su lekari pratili njeno stanje i kako se čisti od parazita. Čak i kad je otpuštena kući niko nije mogao da joj garantuje da neko jajašce u osetljivom delu tela kao, što je mozak, nije ostalo i da se iz njega neće izleći pantljičara.