Magazin
10 odličnih razloga da stalno jedete ovo povrće! Veoma je zdravo, a posebno se preporučuje jednoj grupi žena
Cvekla je najslađa i najukusnija od juna do oktobra. Često se priprema kao zimnica i stavlja u tegle, kako bi se konzumirala tokom cele godine.
Evo koji su razlozi da cveklu uvrstite u svoj jelovnik i poboljšate svoje zdravlje:
Bogata je antioksidantima
Cvekla je rangirana kao jedno od 10 najjačih antioksidativnih povrća.To znači da pomaže telu da se bori protiv štetnih efekata, posebno oksidacije.
Cvekla sadrži važan pigment
Cvekla sadrži betacijanin, moćni biljni pigment koji joj daje jarku boju.
Ovaj pigment može da pomogne u borbi protiv raznih oboljenja, kao što je rak, posebno rak mokraćne bešike.
Smanjuje simptome upala
Neka istraživanja sugerišu da betalaini, pigmenti koje cvekla sadrži, takođe mogu da pomognu u smanjenju upale i njenih simptoma.
Tako, na primer, mogu se ublažiti neprijatnosti prilikom upale zglobova, posebno kolena
Snižava krvni pritisak
Cvekla je prirodno bogata jedinjenjima koja se zovu nitrati, koji veoma pogoduju zdravlju srca.
To je zato što nitrati pomažu da se poboljša protok krvi opuštajući krvne sudove, što potencijalno snižava krvni pritisak.
Podiže nivo energije
Nakon što je osvajač paraolimpijske zlatne medalje David Veir otkrio da redovno pije sok od cvekle, dosta sportista se okrenulo ovom povrću.
Sportisti često dodaju sok od cvekle svom režimu ishrane, jer su otkrili da konzumiranje ovog soka omogućava dužu izdržljivost tokom vežbanja, kao i bolje rezultate.
Kada su mišići u stanju mirovanja posle vežbanja, nitrati u cvekli pomažu da se dovede više kiseonika u mišićne ćelije i da se podstakne njihov oporavak.
Poboljšava probavu
Cvekla je bogata vlaknima koja pomažu u promovisanju zdravog okruženja u crevima.
Pored vlakana, sadrži i potrebne supstance koje pomažu u povećanju proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina od strane korisnih bakterija koje žive u crevima.
Štiti creva
Cvekla je jedan od najbogatijih biljnih izvora glutamina, aminokiseline neophodne za održavanje sluzokože creva.
Smatra se da glutamin može igrati važnu ulogu u zaštiti sluzokože creva od povreda i stresa.
Odlična je za zdravlje mozga
Studije sugerišu da uključivanje cvekle u ishranu, u kombinaciji sa vežbanjem, može poboljšati protok krvi u frontalni režanj mozga, a to je oblast koja je uključena u donošenje odluka i pamćenje.
Takođe, sugeriše se da veći unos nitrata dovodi do značajnog poboljšanja motoričkih funkcija.
Veoma je koristan dodatak ishrani posle menopauze
Posle menopauze povećava se krvni pritisak i rizik od srčanih oboljenja. Čini se da su promene u ishrani, kao što je uključivanje povrća bogatog nitratima, korisna stvar koja pomaže u održavanju fleksibilnosti arterija i zauzvrat kontroliše krvni pritisak.
Konzumiranje soka od cvekle pre vežbanja takođe može da pomogne u poboljšanju mobilnosti i kardio-metaboličkih rezultata u ovoj starosnoj grupi.
Dobra je za cirkulaciju
Cvekla se preporučuje i kada se pojave simptomi kao što su utrnulost i trnjenje na rukama.
Jedno istraživanje koje je ispitivalo efekte soka od cvekle pokazalo je poboljšanje protoka krvi do palca i podlaktice, kao i smanjenje krvnog pritiska i upale.
Uključivanje cvekle u ishranu u malim i podeljenim dozama je veoma korisno za one koji žele da poboljšaju zdravlje srca, prenosi BBC Good Food.