Autor: Informer.rs

27.10.2024.

10:00

Foto: Shutterstock

Magazin

8 navika koje mogu produžiti 24 godine života! Naučnici se kunu u njih - usvojite ih odmah

Želite da produžite svoj život i do 24 godine? Prema rezultatima najnovije studije, dovoljno je da usvojite osam jednostavnih zdravih navika, i vaš život bi mogao biti znatno duži.

Bez obzira da li odlučite da promenite životni stil u četrdesetim, pedesetim ili šezdesetim godinama, prednosti su očigledne - od dodatnih 18 do čak 24 godine života.

Studija, koja je obuhvatila skoro 720.000 američkih veterana, pokazala je da već i mala promena može značajno uticati na dugovečnost. Ako usvojite samo jednu od preporučenih navika u četrdesetim godinama, možete sebi produžiti život za 4,5 godine.

Informer

 

Dve navike mogu vam doneti dodatnih sedam godina, dok usvajanje tri navike može produžiti život za 8,6 godina. I što više ovih zdravih navika primenite, to su efekti veći  neki su uspeli da produže život i do četvrt veka, prenosi "CNN".

Kako je objašnjeno u studiji, ove promene nisu van domašaja prosečnog čoveka, a benefiti su veliki čak i ako ih postepeno uvodite u svoj život.

Naučnici su naglasili da čak i oni sa hroničnim bolestima, poput dijabetesa tipa 2, visokog holesterola ili kardiovaskularnih problema, mogu imati koristi od ovih promena. Rezultati su pokazali da bez obzira na zdravstveno stanje, svaki korak ka zdravijem načinu života donosi pozitivan ishod.

Ovo istraživanje, predstavljeno na godišnjoj konferenciji Američkog društva za ishranu, dodatno potvrđuje da promene u načinu života nisu rezervisane samo za mlade, već da se mogu uvesti u bilo kojem periodu života. „Što pre, to bolje, ali svaki korak je koristan,“ kažu istraživači.

Ako tražite jednostavan način da produžite život, počnite sa usvajanjem ovih osam ključnih navika - nije teško, a rezultati su neprocenjivi.