Autor: Informer.rs

27.10.2024.

15:05

Foto: Miloš Rafailović

Magazin

Trajni lak za nokte izaziva rak kože!? Evo šta kažu stručnjaci

Povod za razgovor bila je objava dr Nere Nejtan, dermatologa sa velikim iskustvom u dijagnostifikovanju i uklanjaju kancera kože. Ona na svom instagram profilu deli savete koji se odnose na brigu o koži. U njenom nedavnom videu bilo je reči o štetnom uticaju lampi za trajni gel lak na kožu.

Ona je navela da samo jedan odlazak na ovaj tretman, kada su nokti samo 20 minuta u lampi može izazvati mutaciju DNK koja je povezana sa rakom kože. To je objavljeno u novom istraživanju u najpoznatijem britanskom naučnom magazinu.

Nejtan je u svom videu savetovala žene da pre upotrebe lampe kojom se fiksira gel lak koriste kremu sa zaštitnim faktorom, SPF 30, kao i da koriste rukavice sa isečenim prstiima. 

Informer

manikir

Doktor Poleksić je naveo da je reč o ozbiljnom istraživanju:

Informer

Predrag Poleksić

Doktor Poleksić je rekao da nije pristalica toga da maloletne osobe idu na te tretmane za nokte.

- Mislim da nije ni primereno, a nije ni dobro za njihovo zdravlje. Ja sam se često susretao sa tim gljivičnim i bakterijskim infekcijama kože posle tih gel lakova i nadogradnji. Menjaju se boja i kvalitet nokta i pojavljuju razne infekcije, tako da na to treba obratiti pažnju.

Doktor je rekao i da bi oni koji rade tretmane trebalo da objasne klijentima šta da očekuju.

- Ako se to izvede kako treba, tu ne bi trebalo da bude problema - rekao je dr Poleksić.

Sanja Vukoje, master edukator u oblasti manikira, je navela:

- Ja sam 17 godina u ovoj struci. Objava dr Nere Nejtan, koju ste pustili, samo je jedna u nizu objava na društvenim mrežama. Tu treba naći neki balans. Mislim da je to otišlo malo predaleko. Ja sam školovani strukovni manikir i smatram da svako ko se ozbiljno bavi ovom strukom poseduje ozbiljno znanje i o preparatima i o uređajima sa kojima radi. Problemi upravo nastaju zbog kadra koji nije dovoljno edukovan - rekla je Vukoje.

- Mnogo je veći problem nastanak gljivičnih i bakterijskih infekcija, nego korišćenje same lampe - dodala je ona.

Informer

Sanja Vukoje je objasnila da lampe koje manikiri koristi nisu opasne. Dodala je da se ruke nalaze u lampi od 10-15 minuta, kao i da se kod manikira ide jednom mesečno. Ona je naglasila i da se razvojem tehnologije prešlo sa UV lampi na LED lampe, koje su manje štetne.

- Ljudi koji se ozbiljno bave ovim poslom treba da znaju da treba da koriste proizvode koji ne sadrže štetne supstance -rekla je ona.

- Kada izaberete dobru aparturu, dobar pribor sa kojim radite i kvalitetne proizvode i uz to informišete vaše klijente o svemu, opasnost je minimalna - zaključila je Vukoje.

Podsetimo, o tome kako izgleda rak kože, smo ranije pisali.