29.08.2021.

12:41

Foto: Printskrin video

Planeta

PRESUDA GLASI - KRIV JE! AMIR REKO JE SPASAO 44 SRPSKA CIVILA, 26 GODINA KASNIJE JE PERSONA NON GRATA! Bivši komandant u Armije BiH je ljudina, možete da ga samo mrzite!

U usvojenoj Deklaraciji o proglašenju Reke za personu non grata u goraždanskoj opštini se navodi i da je on iznosio neistine i "bacao ljagu" u medijskim istupima na, kako se navodi, "istinske branioce ovog prostora, a samim tim i nanošenja nesagledive štete braniocima".

Sarajevski portal Klix piše da je Gradsko veće preporučilo i Skupštini BPK Goražde i opštinskim većima Pale i Foča u FBIH da donesu identične deklaracije.

A ko je zapravo Amir Reko?

Reko je bivši je oficir JNA, a kasnije i komandant 43. Drinske brigade "Armije BiH" u Goraždu, koji je leta 1992. spasio smrti 44 srpska civila.

On je odbio da napadne selo Bučje, koje je bilo na meti jedne od operacija, pozvao je meštane da se predaju i garantovao im sigurnost.

VOJSKA SRBIJE JE BRUTALNA, SAMO SU RUSI I KINEZI ISPRED! U LEĐA NAM GLEDAJU IZRAELCI, MONGOLIJA, BELORUSIJA... VOZAČI VS TREĆI NA MVI!

Svi su preživeli, a Amir je ovim činom vratio dug prijatelju, oficiru JNA Draganu Simiću koji mu je spasio život.

Na projekciji dokumentarnog filma "Makedonac" u Sarajevu akteri priče poručili su da mržnja ne sme da bude biti ničiji put.

Film "Makedonac" priča je o ljudskosti koja nadilazi lične tragedije. Govori o Amiru Reki, bivšem oficiru JNA kojem je najpre život spasio njegov kolega, Dragan Simić. U jeku ratnih dejstava tri dana je putovao s njim kako bi ga doveo do Goražda, u kojem se, kako je verovao Reko, nalazila njegova najbliža familija. Rastali su se na mostu kod Ustiprače, koji ih je, kako su verovali, zauvek razdvojio.

Amir je stigao u Goražde, ali, porodica je ostala u selu Gudelj, nadomak Foče, koje se nalazilo pod kontrolom srpskih snaga.

S obzirom na to da je bio školovani oficir, Reko je postao komandant 43. Drinske brigade najpre Teritorijalne odbrane, a potom i "Armije BiH" u Goraždu.

ŠTA SE DEŠAVA, NEMCI TRAŽE KALJINGRAD NAZAD, ŠTAMPANE SU I KARTE SA RUSKIM GRADOM U SASTAVU NEMAČKE! Rusija na nogama, nebitna provokacija ili najava novog...

Leta 1992. godine, u jeku najžešćih operacije srpske vojske na Goražde, Reko je dobio naređenje da napadne selo Bučje, naseljeno mahom Srbima.

- Teritorijalna odbrana je smatrala da selo Bučje predstavlja potencijalnu pretnju. Ja sam smatrao da je to selo gde žive ljudi, žene, deca i da bi napad na to selo izazvao tragične posledice. Ja sam uspeo da sprečim direktan napad i da utičem svojim autoritetom na ljude iz sela da mi veruju. Bilo je dobro naoružanih ljudi u tom selu, ali bilo je i žena i dece - svedoči Reko u filmu.

Seljani su predali naoružanje i odlučili su da veruju Reki i svi su preživeli.