23.01.2023.

19:00

Foto:

Planeta

RUSKI AMBASADOR ZBOG SRBA RAZVALIO AMERIČKOG! Većina izjava Marfija izgleda lepo, ali postupci SAD to opovrgavaju!

Mnogo toga što moj kolega kaže, blisko mi je. I lepote Bosne i Hercegovine, i divni ljudi koji ovde žive. Osobine lokalnog mentaliteta, teškoće u pronalaženju rešenja i kompromisa. Rusija, kao i Sjedinjene Američke Države, podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. I mi verujemo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva ravnopravna entiteta, te da je trenutni ustav zemlje određen voljom Bošnjaka, Srba i Hrvata kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), kao i građana BiH.

Većina izjava Majkla Marfija spolja izgleda lepo. Problem je u tome, navodi ambasador Rusije u BiH Igor Kalbuhov, što ove tvrdnje opovrgavaju realni postupci Sjedinjenih Država.

Oni govore o suverenitetu i nezavisnosti BiH, ali guraju u NATO. Oni govore o primatu slobodne trgovine, ali se svim silama bore protiv isporuke BiH ruskog gasa kao „neprihvatljive energetske zavisnosti". Oni govore o slobodi govora, ali troše milione dolara na „suprotstavljanje ruskom malignom uticaju", u suštini podmićujući novinare da pišu rusofobne materijale. Zar ovo ne miriše na korupciju? Govore o demokratiji, ali uvode sankcije protiv nepoželjnih političara, pa čak i na lokalnom nivou pokušavaju da utiču na formiranje organa vlasti.

I, naravno, apsolutno su neprihvatljive reči Majkla Marfija o Ukrajini. Više puta sam objašnjavao razloge naše specijalne operacije. I nema potrebe da se američki ambasador poziva na međunarodno pravo, koje su SAD više puta gazile. Nema potrebe manipulisati emocijama, govoreći o žrtvama „ruskog bombardovanja" nakon zločina koje kijevski režim, uz pomoć američkog oružja, čini nad civilnim stanovništvom ruskih regija, uključujući decu i starce, nakon više orkestriranih provokacija.

Ništa od ovoga se ne bi dogodilo da Sjedinjene Države namerno, i to naglašavam, namerno nisu pretvorile Ukrajinu u odskočnu dasku za rat sa Rusijom. Ne bi je punili oružjem. Ne bi raspoređivale biolaboratorije. Obratili bi pažnju na neonacistički karakter sadašnjih vlasti Ukrajine, što se u Kijevu čak i ne krije i, štaviše, time se ponose!

Međutim, to nije slučaj jer su Sjedinjene Države shvatile da samo ratom mogu rešiti unutrašnje probleme, što i rade. Oni su bacili Evropu na kolena, nastoje da bukvalno celi svet uključe u svoju antirusku kampanju. Samo pogledajte razmere prihoda američkog vojno-industrijskog kompleksa. Sve veličanstvene izjave o slobodi i moralu blede na pozadini onoga što se dešava u samoj Americi.

Majkl Marfi je u pravu, nemamo lične kontakte. Jedan od razloga je i to što su Vašington i njegovi saveznici namerno prekršili proceduru za imenovanje novog visokog predstavnika, te su obesmislili rad Upravnog odbora Veća za implementaciju Mirovnog sporazuma (PIK-a) bez učešća Rusije. Zapadni partneri su sami sebi zabranili komunikaciju sa ruskim ambasadorom, zanemarujući vekovne tradicije diplomatije kao zanata i kao umetnosti koje podrazumevaju traženje i pronalaženje rešenja čak i za najzamršenije probleme.

I prije svega u tome što se tiče Bosne i Hercegovine. Kako američka izreka kaže, „Put your money where your mouth is" (stavi svoj novac gde su ti usta). Stoga bi sa Vaše strane, gospodine Marfi, bilo logično da odbacite pretnje i ucene („nećemo dopustiti", „nećemo stajati po strani") i da date priliku Bosancima i Hercegovcima, bez spoljne prisile, bez dosadne manipulacije, da donose odluke koje će dogovoriti. Sami. I oni će za ove odluke biti odgovorni pred svojim biračima i pred svojom savešću.