30.01.2023.

09:17

Foto: Tanjug

Planeta

DANAS SASLUŠANJE ŠMITA! Visoki predstavnik pred BRITANSKIM KOMITETOM podnosi izveštaj o situaciji na ZAPADNOM BALKANU!

On će tokom sesije o situaciji na Zapadnom Balkanu govoriti o potezima koje je povlačio u proteklom periodu.

Ovo se prvenstveno odnosi na izmene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, prenosi Klix.ba.

"U ponedeljak, 30. januara, održaćemo dokaznu sesiju o trenutnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana. Čućemo obraćanje Kristijana Šmita, visokog predstavnika za BiH", naveli su iz britanskog parlamenta.

Takođe je najavljeno da će Šmitovo saslušanje u Londonu moći da se prati uživo, za razliku od prethodnog saslušanja u Briselu, pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, gde je sve ostalo iza zatvorenih vrata, navodi Klix.ba.

Hrvatski evroposlanik i član Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Tonino Picula za visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita kaže da je političar koji "čvrsto stoji na zemlji", koji unutar Evropske unije ima podršku političara koji "poznaju realnu političku sliku u BiH".

Komentarišući Šmitove odluke o nametanju izbornog zakona tokom izborne noći u oktobru prošle godine, Picula kaže da visoki prestanik zna da je to tek početak puta kako bi BiH došla na jednu nulu.

"Tako da mislim da je njegova namera daljnji rad na promenama određenog zakonodavstva, iako je on tu realan i kaže da ne može sam da menja Dejtonski sporazum", rekao je evropski parlamentarac iz hrvatske SDP.

Prema njegovim rečima BiH ima mogućnost da se okrene problemima koji je opterećuju.

"Mislim da je ovo vlada koja ima šansu da izbegne greške svih onih pre nje, kako bi se BiH ipak mogla kvalifikovati za drugi krug politike proširenja", kaže Picula.

Smatra da je američki uticaj u BiH i dalje jači od evropskog. "SAD i EU će morati da nađu način kako da sinhronizuju poteze. Jedna vrsta političke operative u BiH ne sme biti kampanjska, nego stalna", rekao je Picula za RTV Herceg-Bosna.