14.04.2021.

07:00

Foto:

Planeta

MIGOVI MASAKRIRALI DVE AMERIČKE ESKADRILE! "Crni četvrtak" za Pentagon, SAD proglasile nacionalnu žalost od celih sedam dana!

Jer, pre ravno 70 godina - 12. aprila 1951. godine - u vazdušnoj bici sa sovjetskim MiG-15 imali su desetine oborenih aviona i stotine zarobljenih pilota.
        
Imali su takve gubitke da je nakon tog "crnog četvrtka" u SAD bila proglašaena nacionalna žalost od celih sedam dana. A imali su za čim i da žale jer su im sovjetski vazdušni asovi za nekoliko minuta razbili armadu bombardera B-29 Superfortress.
       
Prvi sovjetski piloti stigli su u Koreju kao dobrovoljci u novembru 1950.
       
U atmosferi najstrože tajnosti u tu zemlju su - zamaskirani kao isporuka poljoprivrednih kombajna - prebačeni mlazni lovci MiG-15.
       
Sovjetski piloti su morali da obuku kineske i korejske uniforme.
       
Do njihovog dolaska su se Jenkiji osećali lagodno i sigurno u nebu severno od 38. paralele jer su Ameri i njhovi saveznici većinu severnokorejskih borbenih aviona već bili uništili.
       
Sovjetskim pilotima je bilo zabranjeno da prelaze 38. paralelu i da izbegavaju da izgube neki MiG-15 na neprijateljskoj teritoriji.
       
Amerikanci su pre „crnog četvrtka" bili objavili lov na MiG-15 i obećali veliku novčanu nagradu onom ko će im isporučiti ceo taj avion.

MOSKVA JE REAGOVALA, SPREČILA NAPAD NA DONBAS! Ameri i Kijev u šoku, Rusija oslepila ukrajinske dronove i radare u Donbasu! KINA OTKRILA STROGO ČUVANU TAJNU!

Mnogi sovjetski piloti su se donedavno nosili sa Hitlerovima majstorima iz Luftvafe, a MiG-15 su po brzini, vatrenoj moći i manevarskim mogućnosima „za glavu" iznad američkih lovaca F-80 Shooting Star i F-84 Thunderjet F-80.

UZBUNA MEĐU SRBIMA U CRNOJ GORI, KRIVOKAPIĆ NEŠTO KRIJE! Mandić se plaši najgoreg scenarija - POVRATKA MILA NA VLAST!

Sovjetski avioni su ubrzo sustigli Amerikance. B-29 Superfortress su leteli u grupama od 12, a iza njih - na dva ili tri kilometra udaljenosti - celo jato F-80 Shooting Star, F-84 Thunderjet F-80 i F-86 Sabre.
       
Sovjetski piloti su odmah stupili u bitku.
       
Amerikanci su bili zatečeni. U početku uopšte nisu shvatali ko i odakle puca na njih - „Migovi" su brzo uzletali uvis i odozgo rešetali američke „leteće tvrđave" napunjene bombama.
       
Grupa sovjetskih lovaca počela je da progoni čelne B-29 Superfortress, a ostali MiG-15 su se ustremili na lovce iz njihove pratnje - da ne bi mogli da im pomognu.
       
Za svega nekoliko minuta više B-29 Superfortress je već bilo u plamenu.
       
Topovi MiG-15 sa fugasnim projektilima napravili su ogromne rupe na B-29 Superfortress, pa njihovim posadama nije preostajalo ništa drugo do da iskaču padobranima.

HRVATSKA NEĆE DOZVOLITI SRBIJI DA UĐE U EU, ako je i bilo dileme, sada je više nema! MILANOVIĆU, REŠI SUDBINU NESTALIH SRBA U RH, PA ONDA DELI LEKCIJE!

Ne ulazeći u bitku sa pratećim američkim lovcima, po B-29 Superfortress su tukli iz topova i mitraljeza. Sovjetski piloti su napadali u parovima, što im  je davalo više slobode u donošenju odluka i ciljanju.
       
B-29 Superfortress nisu stigli do aerodrom Namsi. Čak 12 ih je oboreno, a samo jedan MiG-15.

Nakon ovog vazdušnog masakra - B-29 Superfortress su leteli samo noću, pojedinačno ili u malim grupama.
       
Ukupno su sovjetski asovi uništili oko 1.300 neprijateljskih letelica u Koreji. Prema različitim procenama, Amerikanci su izgubili od 60 do 90 teških B-29 Superfortress.
       
Pretpostavlja se da su i ova dva poraza bitno uticala da SAD  ne pokušaju da na SSSR bace atomsku bombu (ili bombe).