01.02.2022.

17:26

Foto: AP photo/fotomontaža

Planeta

PAO DOGOVOR, KIJEV I VARŠAVA NAŠLI NAČIN DA RUSIJI STANU NA PUT! Grade svoj gasovod, a plan je blokada "Severnog toka"!

- Razgovarali smo o proširenju kapaciteta sa zapada na istok, izgradnji gasovoda koji bi mogao da prenosi velike količine gasa u bliskoj budućnosti - saopštio je premijer Poljske.

Sa svoje strane, Šmigalj je rekao da je razgovarao sa poljskim kolegom o energetskoj bezbednosti, kao i u blokiranju puštanja u rad gasovoda "Severni tok 2".

- Pitanja energetske bezbednosti tradicionalno su među prioritetima naše bilateralne saradnje. Reč je o važnom elementu nacionalne bezbednosti naših zemalja. Razgovarali smo o načinima produbljivanja saradnje u energetskom sektoru, između ostalog i o bilateralnoj saradnji na koju ćemo se usredsrediti u daljem suprotstavljanju realizacije geopolitičkog projekta "Severni tok 2" - izjavio je ukrajinski premijer.

S tim u vezi, on je napomenuo da Kijev očekuje od Berlina odgovoran pristup pitanju "Severnog toka 2" u uslovima "sve veće eskalacije mogućeg razvoja agresije koja traje protiv Ukrajine već osam godina".

Ruski gasovod je nazvao "hibridnim oružjem Moskve" i apelovao na "civilizovani svet", između ostalog, na Nemačku, da preduzme sve mere kako bi bilo sprečeno navodno korišćenje cevovoda protiv Ukrajine i Evropske unije. Moravjecki je, sa svoje strane, naglasio da je "Severni tok 2" opasno oružje koje Berlin "daje Putinu u ruke".

Informer

- Ne može jednom rukom da se pruža solidarnost sa Ukrajinom, a drugom da se potpisuju serfikacioni dokumenti o gasovodu - ocenio je poljski premijer, apelujući na Berlin da ne doprinosi puštanju u rad "Severnog toka 2". Istovremeno, Šmigalj je dodao da će novi format saradnje između Ukrajine, Velike Britanije i Poljske ojačati regionalnu bezbednost.

- Nadamo se realizaciji novog formata saradnje. Trebalo bi da bude potpisan trilateralni dokument o jačanju regionalne bezbednosti - napomenuo je on na zajedničkoj konferencije za novinare sa Moravjeckim, koji je u poseti Kijevu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je danas na otvaranju redovnog zasedanja Vrhovne rade saopštio da saradnja Londona, Kijeva i Varšave dobija novi format, ne precizirajući detalje o saradnji tri zemlje u tom formatu. Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.