18.04.2022.

18:22

Foto:

Planeta

SRBIJO, NE MEŠAJ SE! PUTIN JASAN, STRATEGIJA EKONOMSKOG BLICKRIGA ZAPADA PROPALA! Više od 50 stranih finansijskih organizacija stalo uz Rusiju!

Pokušaj Zapada da sankcijama izazove kolaps u Rusiji nije uspeo

- Računali su na to da će brzo oslabiti finansijsko-ekonomsku situaciju u našoj zemlji, da će izazvati paniku na tržištu, kolaps bankarskog sistema, masovnu nestašicu robe u prodavnicama. Ipak, sada već mogu sa sigurnošću da kažem, takva politika protiv Rusije je propala - rekao je Putin na savetovanju o socijalno-ekonomskim pitanjima.

Ruski lider je naglasio da „strategija ekonomskog blickriga nije uspela".

- I ne samo to, sankcije su pogodile i one koji su ih uveli, ako uzmemo u obzir rast inflacije i nezaposlenosti, pogoršanje ekonomske dinamike u SAD i evropskim zemljama, pad životnog standarda Evropljana, devalvaciju njihove štednje. Rusija je, kao što sam već rekao, izdržala taj pritisak bez presedana. Situacija se stabilizuje - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, posle kratke pometnje na tržištu, potražnja u Ruskoj Federaciji se normalizovala.

- Kada je reč o potrošačkom tržištu, nakon izvesne pometnje u potražnji za određenim vidovima robe, a to se u ovakvim situacijama stalno dešava, potražnja na malo se normalizovala - rekao je Vladimir Putin.

Potrebno ubrzati prelazak na plaćanje rubljama

Rusija tvrdi: IMAMO DOKAZE! Kijev planira MONSTRUOZNE PROVOKACIJE NA USKRS - Cilje je optužiti Ruse!

uski predsednik je istakao da je potrebno ubrzati prelazak na rublje i nacionalne valute zemalja-partnera u spoljnoj trgovini.

- Ograničenja koja su neprijateljske zemlje uvele protiv Rusije uticale su na mogućnosti domaćeg biznisa. Otežana je logistika uvoza i izvoza, stvorene su prepreke u obračunavanju isplata. Neophodno je pomoći preduzetnicima da reše te probleme, uključujući ubrazvanje prelaska spoljne trgovine na račune u rubljama i nacionalnim valutama zemalja koje su naši pouzdani poslovni partneri - rekao je Putin i dodao da u novim uslovima ruska ekonomija treba da napreduje mnogo bržim tempom.

On je zatražio od Centralne banke i Vlade Rusije da objave mere koje će sprečiti pogoršanje položaja ruskih kompanija i preduzeća, kao i celokupnog stanovništva Rusije.

Informer

- Potrebno je, očigledno, stalno pratiti situaciju u ekonomiji, na tržištu rada i opipavati puls, preduzimati pravovremene mere radi stabilnog i pouzdanog rada biznisa i preduzetnika. Centralna banka i Vlada Rusije to sve vreme uspešno rade - zaključio je Putin.

U međuvremenu više od 50 stranih organizacija već se pridružilo ruskom sistemu za razmenu finansijskih poruka, analogu SWIFT-a, rekla je guverner Centralne banke Ruske Federacije Elvira Nabiulina, obraćajući se u Državnoj dumi.

(VIDEO) Presek stanja: Moćne rakete "Iskander" UNIŠTILE položaje ukrajinske vojske, skladišta naoružanja! Konašenov OBJAVIO spisak uništenja neprijateljskih vojnih resursa!

- Sada su korisnici SPFS-a 52 strane organizacije iz 12 zemalja - rekla je ona, prenose RIA Novosti.

Danas je više od 11 hiljada učesnika u svim zemljama sveta povezano na međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i plaćanje SWIFT. Centralna banka je počela da radi na alternativnom načinu razmene finansijskih poruka zbog pretnje od mogućeg isključenja ruskih institucija iz njega.

Nakon početka vojne specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Evropska unija je isključila sedam velikih ruskih banaka iz SWIFT-a.

Kako je saopštila Centralna banka, do sada je ukupan broj korisnika SPFS-a premašio 330 banaka i preduzeća.