29.06.2022.

12:17

Foto: PRINTSKRIN TELEGRAM/milchronicles

Planeta

Procurila fotografija zarobljenog ukrajinskog komandanta! Sergej Volina neprepoznatljiv, ali svima je ovo privuklo pažnju... (FOTO)

Volin je zarobljen sa pripadnicima bataljona Azov nakon njihove predaje posle višemesečnog otpora ruskim napadaima u čeličani Azovstal u Mariupolju.

Volin, vidno smršao, u ruskom istražnom zatvoru počeo je da radi kao čistač, pa je to najviše i privuklo pažnju javnosti. Prema navodima, stražari u zatvoru teraju komandante da rade ponižavajuće poslove poput čišćenja zajedničkog toaleta.

Na fotografiji, koju je objavio portal Operative Reports, vidi se Volinski kako u rukama drži metlu i lopaticu. Pored njega je još jedan zatvorenik koji u rukama drži kante.

Zarobljenim braniocima Azovstalja sudiće se u Donjecku. Šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin izjavio je ranije kako su zvaničnici ove republike definisali plan za formiranje međunarodnog tribunala na kojem bi trebalo da se sudi i ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja.

Podsetimo, iako su od početka ruske invazije na Ukrajinu ukrajinski vojnici pod kontrolom držali fabriku Azovstalj, 86. dan rata vrhovna vojna komanda Ukrajine naredila je vojnicima da obustave odbranu i da spašavaju živote, nakon čega su se predali.

Pre toga, Volinski i komandanti Azova svakodnevno su upućivali pozive za pomoć, Volin se direktno obratio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, ali i milijarderu Elonu Masku.