20.07.2022.

07:06

Foto: AP/Tanjug

Planeta

ISPLIVAO SNIMAK! Saudijski princ se smeje Bajdenu u lice zbog neprijatnog pitanja? (VIDEO)

Iako je prošlo nekoliko dan od Bajdenove posete Saudijskoj Arabiji, na društvenim mrežama i dalje se deli video koji je uhvatio trenutak iz sobe za pregovore, gde delegacije SAD i Saudijske Arabije, predvođene Bajdenom i bin Salmanom, sede za zajedničkim stolom.

"Predsedniče Bajden, da li je Saudijska Arabija još uvek parija?", upitao je novinar.

Američki lider je ignorisao pitanje, dok se princ lukavo osmehnuo dok je gledao u Bajdenovom pravcu.

Šef Bele kuće doputovao je u petak u Saudijsku Arabiju, gde ga je dočekao prestolonaslednik Mohamed bin Salman Al Saud. Američki obaveštajci su ga povezali sa ubistvom novinara Vašington posta Džamala Kašogija u Turskoj 2018. godine. Tokom kampanje, Bajden je obećao da će pretvoriti Saudijsku Arabiju u "odmetnu državu" zbog ubistva Kašogija.

Podsetimo, "država parija" je izraz koji se od 1990-ih koristi za države čija se politika ili zakoni smatraju nespojivim sa standardima "civiliziranog" sveta i koja je zbog toga stalno na meti javne kritike drugih vlada ili međunarodnih organizacija. Razlozi zbog kojih država dobija status "parije" se po pravilu tiču njene unutrašnje politike, najčešće nepoštovanja ljudskih prava.

Ukoliko se "država parija" svojom politikom ugrožava bazbednost i interese drugih država, za nju se koristi izraz "država odmetnik".