• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.07.2022

09:26

BAJDENOV 'RESET' NA BLISKOM ISTOKU! Danas veliki sastanak sa arpaskim zemljama, cena nafte jedna od glavnih tema

AP/Tanjug

Vesti

BAJDENOV 'RESET' NA BLISKOM ISTOKU! Danas veliki sastanak sa arpaskim zemljama, cena nafte jedna od glavnih tema

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden danas će izneti svoju strategiju za Bliski istok, dok završava poslednju deonicu četvorodnevnog putovanja u tom regionu, sa ciljem da ojača pozicije SAD i poveže njegove države protiv Irana, prenosi AP

U saudijskom lučkom gradu Džedi na Crvenom moru, Bajden će se sastati sa šefovima država šest arapskih zemalja Zaliva, kao i liderima Egipta, Jordana i Iraka na regionalnom samitu.

Kada bude razgovarao sa Savetom za saradnju u Zalivu i njegovim arapskim saveznicima, američki predsednik će ponuditi svoju najrealističniju viziju do sada za ovaj region i modele za njegovu saradnju sa SAD, saopštila je Bela kuća.

„To je strategija koja je odgovarajuća za 2022. godinu, za razliku od dve decenije velikih kopnenih ratova koje su SAD vodile u ovom regionu tokom 2000-ih“, saopštio je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Očekuje se da će cene energenata, koje su porasle od ruske invazije na Ukrajinu, biti visoko pozicionirane na dnevnom redu današnjeg samita, ali se ne očekuje da će Bajden sa sastanka otići sa dogovorom, da regionalni proizvođači odmah povećaju snabdevanje naftom, prenosi AP.

Na samitu će se takođe razgovarati o stabilnosti i bezbednosti regiona, kao i zabrinutostima zalivskih zemlja za bezbednost hrane, klimatske promene i stalnu pretnju terorizma, navodi američka agencija.

Foto: AP/Tanjug

Bajden na sastanku u Kraljevskoj palati Al Salman


Američki predsednik Džozef Bajden započeo je sinoć posetu Saudijskoj Arabiji susretom sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, i kraljem Salmanom u nastojanju da obnovi odnose sa snažnom bliskoistočnom silom i najvećim svetskim izvođačem nafte.

Predsednik SAD pre toga je posetio Izrael, prvo odredište svoje bliskoistočne turneje, nudeći izraelskim liderima sa kojima se tom prilikom sastao uveravanje da je odlučan da zaustavi iranski nuklearni program, pa čak i upotrebi silu "kao poslednje sredstvo".

Foto: AP/Tanjug

Džo Bajden i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman



U obraćanju zajedno sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu, sa kojim je imao susret pre polaska u Saudijsku Arabiju, Bajden je naveo da SAD neće odustati od pravednog rešenja višedecenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca, preneo je Rojters. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija