• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Euronjuz

15.07.2022

07:00

SVET NA NOGAMA, EVO MORALES, PAKISTAN, VENECUELA, RUSIJA... Krenula lavina posle priznanja Džona Boltona da SAD vrše udare širom sveta I DA JE LIČNO RUŠIO MNOGE VLADE...

Vesti

SVET NA NOGAMA, EVO MORALES, PAKISTAN, VENECUELA, RUSIJA... Krenula lavina posle priznanja Džona Boltona da SAD vrše udare širom sveta I DA JE LIČNO RUŠIO MNOGE VLADE...

Podeli vest

Neočekivano priznanje Džona Boltona, bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, o tome da je učestvovao u planiranju više državnih udara širom sveta izazvalo je lavinu reakcija svetskih zvaničnika

Ovo nenadano priznanje neke je iznenadilo, neke šokiralo, a neke i razljutilo. Jedna od prvih reakcija stigla je od bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa koji se oglasio na Tviteru i napisao da je ova izjava "dokaz da su SAD najgori neprijatelj demokratije i života".

Nije svestan šta je rekao!

Šokiran je bio i ambasador Venecuele pri UN Samuel Moncada. On je za Boltona rekao da se ovom izjavom proglašava "ekspertom za rušenje vlada izvan SAD i to sve da bi odbranio Trampa" u njegovom, kako kaže, neuspelom državnom udaru u SAD. "Za udare je potrebno mnogo posla", rekao je.

Reagovala je i donedavna minstarka Pakistana, Širin Mazari, koja je  da su SAD najveći izvor političke nestabilnosti širom sveta i da sa svojim programima promene režima destabilizuju zemlju. 

Sa druge strane, američki voditelj i čovek koji podržava Donalda Trampa, Džek Posobik, upitao se da li je Bolton shvatio da je upravo priznao da SAD vrše udare širom sveta, i podsetio da tako nešto ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi već neko vreme.

Reagovao je i David Frum, koji je godinama pisao govore još jednom bivšem predsedniku SAD, Džordžu Bušu, i koji je pojasnio da "jarko crveno svetlo" ukazuje na to da su kamere i mikrofon uključene i da bi bivši savetnici za nacionalnu bezbednost SAD trebalo da odmere svoje reči i izbegavaju cinične šale koje pružaju pomoć i utehu onima koji ovoj zemlji ne žele dobro.

Inače, Centar za društvena istraživanja Klajn utvrdio je da se u vreme kada je Bolton služio u Stejt departmentu kao apmabasador UN i savetnik tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, dogodio 131 pokušaj državnog udara na međunarodnom nivou. 

Šta je Bolton izjavio?

Podsetimo, bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton priznao je da je pomogao pokušaje državnih udara u stranim zemljama, prenosi Rojters.

Bolton je to izjavio za CNN nakon saslušaanja u američkom Kongresu vezano za upad na američki Kapitol 6. januara 2021. godine, navodi britanska agencija. Članovi odbora Predstavničkog doma, koji istražuje nasilni upad, optužili su u utorak bivšeg predsednika Donalda Trampa da je podsticao nasilje u svom pokušaju da ostane na vlasti nakon poraza na izborima 2020. godine.

Marija Zaharova: Ovo zahteva analizu!

Foto: Reuters

Izjava bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, o učešću u organizovanju državnog udara u inostranstvu, apsolutno su nova saznanja koja zahtevaju analizu, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
- Ne sećam se da je neko ko je bio na tako visokom položaju i ko je bio direktno odgovoran za međunarodnu politiku SAD, javno pričao da se bavio planiranjem državnih udara u drugim zemljama. Dakle, ne podržavanjem 'demokratskih snaga', kako su oni ranije govorili, ne pomaganjem razvoju demokratije, pluralizma i tako dalje. Nego na takav način, da čovek, koji je mnogo godina i za vreme različitih predsednika imao vlast, sa uživanjem i apsolutno drsko kaže da se bavio planiranjem državnih udara u inostranstvu - ja se ne sećam - izjavila je Zaharova za Sputnjik.

U razgovoru za CNN, Bolton je sugerisao da Tramp nije bio dovoljno kompetentan da izvede "pažljivo planirani državni udar".

- Kao neko ko je pomogao u planiranju državnih udara, ne ovde, već na drugim mestima, znam da je potrebno mnogo truda. A to nije ono što je Tramp radio - izjavio je Bolton.

Na pitanje novinara, na koje tačno pokušaje misli, on je rekao da "ne želi da ulazi u detalje", međutim, ipak je pomenuo Venecuelu.

- Ispostavilo se da to nije bilo uspešno. Nije da smo mi imali toliko veze s tim, već sam video šta je potrebno opoziciji u pokušaju da svrgne nezakonito izabranog predsednika, i nisu uspeli - naveo je bivši američki zvaničnik. 

Bolton je 2019. godine, kao savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, javno podržao poziv venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida vojsci da mu pomogne u svrgavanju socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman, ali je na kraju Maduro ostao na vlasti.

- Osećam da ima i drugih stvari o kojima mi ne govorite, osim Venecuele", rekla je voditeljka CNN-a, na šta je Bolton dao potvrdan odgovor, prenosi Rojters.

Mnogi spoljnopolitički eksperti tokom godina kritikuju intervencije Vašingtona u drugim zemljama, od uloge u svrgavanju tadašnjeg iranskog premijera Mohameda Mosadeka 1953. godine i rata u Vijetnamu, do invazija na Irak i Avganistan u ovom veku, ali nije uobičajno da američki zvaničnici otvoreno priznaju svoju ulogu u izazivanju nemira u stranim zemljama, navodi Rojters.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija