• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/glas amerike

16.07.2022

13:45

BAJDEN PRED DOMAĆINOM POTEGAO TEŠKO I NEPRIJATNO PITANJE! Zategnuta atmosfera tokom posete lidera SAD Saudijskoj Arabiji

Reuters

Vesti

BAJDEN PRED DOMAĆINOM POTEGAO TEŠKO I NEPRIJATNO PITANJE! Zategnuta atmosfera tokom posete lidera SAD Saudijskoj Arabiji

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je pokrenuo pitanje ubistva novinara Džamala Kašogija na sastanku sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom

Bajden je takođe izjavio da je imao "dobru seriju sastanaka" sa saudijskim liderima, i postigao značajan napredak u pitanjima koja se odnose na bezbednost i ekonomiju, ali da su ljudska prava takođe bila važna tema.

"Jasno sam stavio na znanje da je ta tema od vitalnog značaja za mene i Sjedinjene Države", rekao je Bajden na konferenciji za novinare.

Bajden je svoju kontroverznu posetu Saudijskoj Arabiji u petak pozdravivši se dodirom pesnica sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, i rukujući sa kraljem Salmanom, dok Vašington nastoji da obnovi odnose sa zemljom za koju je američki predsednik ranije obećao da će se postarati da bude izopštena na međunarodnoj sceni, posle ubistva novinara Vašington posta Džamala Kašogija.

Energetski i bezbednosni interesi naveli su Bajdena i njegove saradnike da odustane od odluke o izolaciji zalivskog giganta u proizvodnji nafte, koji je u međuvremenu jačao odnose sa Rusijom i Kinom.

Međutim, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je odmah pokušao da umanji očekivanja da će doći do bilo kakvog neposrednog povećanja u snabdevanju naftom, što bi pomoglo da se smanje visoke cene benzina i najveća inflacija u Americi u poslednjih 40 godina.

Američki predsednik se prvo sastao sa princom Halidom al-Fajsalom, guvernerom pokrajine Meka, u kojoj se nalazi grad Džeda na Crvenom moru. Američki predsednik se zatim uputio u kraljevsku palatu gde je saudijska televizija prikazala snimak kako se pozdravlja dodirom pesnica sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Državna novinska agencija SPA kasnije je objavila fotografiju Bajdena kako se rukuje sa kraljem Salmonom bin Abdulazizom.

Aktivisti kritikuju Bajdena


Aktivisti za ljudska prava brzo su i oštro reagovali na fotografiju predsednika Bajdena kako se pozdravlja sa Bin Salmanom. Hatiče Čengiz, Kašogijeva verenica je na taj pozdrav odgovorila "tvitom koji bi Džamal Kašogi danas napisao", a koji glasi: "Da li je to odgovornost koju ste obećali da će polagati moje ubice? Krv sledećih žrtava MBS-a je na vašim rukama".


Na početku Bajdenove posete Bliskom istoku, zvaničnici su rekli da će on izbegavati blizak kontakt, kao što je rukovanje, iz predostrožnosti zbog kovida 19. Međutim, predsednik se na kraju ipak rukovao tokom izraelskog dela turneje.

Posle susreta sa kraljem, Bajden i njegov tim počeli su radnu sesiju sa prestolonaslednikom Bin Salmanom i saudijskim ministrima.

Bela kuća obično, pre sletanja predsedničkog aviona, objavljuje imena stranih zvaničnika koji će dočekati predsednika, ali ovog puta su detalji objavljeni tek nakon što je Bajden napustio aerodrom.

Foto: Reuters

Aktivisti kritikuju Bajdena

Kada je bivši predsednik Donald Tramp, koji je negovao bliske odnose sa Bin Salmanom, posetio Saudijsku Arabiju 2017, dočekao ga je kralj Salman, koji se u poslednje vreme retko pojavljivao u javnosti. Guverner Meke se sastao sa francuskim predsednikom kada je krajem prošle godine Emanuel Makron posetio Džedu.

Politički komentatori pažljivo će pratiti govor tela i retoriku za vreme ove osetljive posete, i razmatrati da li je Bajden u stanju da obnovi odnose sa prestolonaslednikom koji je de fakto vladar saudijskog kraljevstva.

Američke obaveštajne agencije su zaključile da je saudijski prestolonaslednik direktno odoborio ubistvo kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine, dok princ demantuje da je imao ulogu u ubistvu.

Bajden želi da "rekalibriše" odnose Vašingtona sa Saudijskom Arabijom, a ne da ih prekine, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Američki predsednik u četvrtak je izjavio da je njegov stav o ubistvu Kašogija "apsolutno" jasan. Bajden je svoj komentar da Saudijska Arabija treba da bude izopštena izneo pre manje od dve godine, posle ubistsva novinara, i dok je vodio kampanju za predsednika.

 

 

Saudijska ambasadorka u Vašingtonu Rima bint Bandar Al Saud, koja je bila deo saudijske delegacije koja je dočekala Bajdena, u članku za Politiko naglasila je da je Saudijska Arabija "zgrožena" zbog ubistva novinara, opisujući ga kao zverstvo, i rekla da taj događaj ne može da definiše američko-saudijske odnose.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija