01.08.2022.

22:11

Foto:

Planeta

(VIDEO) ZAPAD JE ŽELEO DA ČUJE SVE, SAMO NE OVO! RUSIJA KREĆE U GRADNJU NOSAČA AVIONA, prve „Cirkone" u septembru dobija fregata Admiral Gorškov!

Opasnosti povezane sa okeanima i tuđim ratnim mornaricama definišu ovako:

- Glavni izazovi i pretnje nacionalnoj bezbednosti i održivom razvoju Ruske Federacije u vezi sa svetskim okeanima su američki strateški kurs na pomorsku dominaciju i globalni uticaj SAD na razvoj međunarodnih procesa, uključujući i one koji se odnose na korišćenje transportnih komunikacija i energetskih resursa".

U Strategiji se dalje ukazuje:
       
- Rast aktivnosti NATO i širenje vojne infrastrukture alijanse do granica Ruske Federacije odnosi se i na pretnje nacionalnoj bezbednosti Rusije na moru. Ključni rizici tiču se i zavisnosti Rusije od pomorskog transporta i funkcionisanja sistema podmorskih cevovoda, sankcija protiv brodograditeljskih preduzeća i naftnih i gasnih kompanija. Ograničavajući je i nemanje dovoljnog broja baza izvan Rusije za naše trgovačke brodove i brodove Ratne flote".
       
Prema Strategiji, Rusija će nosače aviona graditi u svojim pacifičkim bvojnim brodogradilištima.

Najavžnijim akvatorijama u dokumentu su nazvani: Crno, Baltičko, Ohotsko i Beringovo more i Kurilski moreuz.
       
Putin je, inače, na pomorskoj paradi, na koju je stigao helikopterom iz Kronštata, rekao da će prvi brod koji će biti naoružan krstarećim hipersoničnim raketama „Cirkon" biti fregata „Admiral Gorškov". Dobiće ih do kraja ove godine.

Naglasio je da su mogućnosti novih ruskih oružja „beskrajne" i precizirao da je udeo savremenog naoružanja u Oružanim snagama RF premašio 71 odsto, a u strateškim nuklearnim snagama - 89 odsto.
       
Cirkon je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuiran aerodinamički let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere jer koristi potisak sopstvenog motora tokom celog leta. Ima domet preko hiljadu km i razvija brzine do devet Maha (brzina zvuka).