27.10.2022.

13:26

Foto:

Planeta

PRIPREMA ZA GLOBALNI RAT? Amerika modernizuje nuklearni arsenal u Evropi, ubrzana dostava unapređenog naoružanja!

SAD su predale isporuku unapređenih nuklearnih bombi B61-12 u baze NATO-a u Evropi, izvestio je u sredu Politiko, pozivajući se na američku diplomatsku depešu i dvoje ljudi upoznatih sa tim.

Prema izveštaju, promena prvobitno planirana za sledeće proleće, zakazana za ovaj decembar. 

U komentaru e-poštom za Politico, portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder odbio je da razgovara o detaljima američkog nuklearnog arsenala, ali je rekao da je zamena bombi starije generacije B61 za verziju B61-12 „deo dugo planirane modernizacije.”

„To ni na koji način nije povezano sa aktuelnim događajima u Ukrajini i nije ni na koji način ubrzano“, dodao je Rajder.

B61 je porodica nuklearnih bombi prvobitno razvijenih 1960-ih. Nadograđena verzija je opremljena modernim repnim kompletom za veću preciznost. Oružje je dizajnirano da ga nosi veliki broj zapadnih aviona, uključujući bombardere B-2 i B-21, kao i borbene avione F-15, F-16, F-35 i Tornado.

Vest dolazi u trenutku kada Zapad i Moskva optužuju jedni druge za podsticanje nuklearnih tenzija usred sukoba između Rusije i Ukrajine. NATO je 17. oktobra započeo svoju godišnju nuklearnu vežbu Steadfast Noon, koja traje do 30. oktobra i uključuje do 60 aviona, kao i B-52 bombardere dugog dometa.

U sredu su američka vojska i mornarica probno ispalili raketu kao deo svog programa za hipersonično oružje velikog dometa (LRHV). Ruski predsednik Vladimir Putin je u međuvremenu nadgledao vežbu balističkih raketa velikih razmera, tokom koje su strateške snage zemlje simulirale uzvratni nuklearni napad.