25.11.2022.

11:57

Foto: Printskrin/tv2bornholm.dk

Planeta

OVO NISU SMELI DA OBJAVE DO SADA! Danci prvi put pokazali snimak pokidanog Severnog toka 2, jedan detalj otkrio puno! Vojni analitičar: To sve govori!

Novi snimci koje je TV 2 Bornholm snimila u četvrtak u danskoj ekonomskoj zoni pokazuju da su to koordinirane eksplozije koje su sabotirale gasovod. Ovo ocenjuje vojni analitičar Univerziteta u Kopenhagenu Jens Vencel Kristofersen.

- Ako se setimo prvih slika eksplozija (kod Švedske, prim. aut.), onda mi izgleda kao da je to približno isto. To može ukazivati da je u pitanju isti izvođač, kaže on.

Procena Jensa Vencela Kristofersena slaže se sa sličnim slikama iz švedske zone koje su objavljene pre jedva mesec i po dana.

- Nema sumnje da je reč o sabotaži. Eksplozija izgleda isto, a Šveđani su rekli da su na pojedinim ostacima koji su pokupljeni i pregledani pronađeni ostaci eksplozivne materije, naglašava Kristofersen.

Danska pomorska uprava dala je dozvolu za snimanje područja, koje se nalazi otprilike 25 kilometara od Dueoddea na Bornholmu, pošto su danske vlasti završile istragu na morskom dnu.

Međutim, ko je stajao iza eksplozija na dva ruska gasovoda Severni tok ka Nemačkoj i kako je to urađeno, još se istražuje.

Sredinom novembra, Švedska je potvrdila da su pronašli ostatke eksploziva i tako zaključila da se radi o namernom činu. Rusija je sama tražila pristup istragama. Iako je pre izbora danska vlada zvanično odbila da spekuliše o tome ko bi mogao da stoji iza sabotaže, vlada je ipak odbila da dozvoli Rusima pristup istrazi.