22.12.2022.

17:25

Foto: Reuters/AP/Printscreen twitter/Fotomontaža

Planeta

"PATRIOTI" DŽABE DOLAZE! Novi PVO sistem NEMA ŠANSE protiv RUSKIH RAKETA, Kijevu nikad dosta ORUŽJA, zahtevaju od Amera i F-16?!

Uoči dolaska ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Vašington u sredu, državni sekretar Entoni Blinken predstavio je vojni paket za Kijev vredan 1,85 milijardi dolara koji uključuje raketni sistem "Patriot".

Ukrajinski lider je mesecima zahtevao od SAD jače oružje za obaranje ruskih projektila, zbog učestalih raketnih napada Rusije koji uništavaju energetsku infrastrukturu Ukrajine, izazivajući nestanke struje širom zemlje.

Valerij Čali je u intervjuu za ukrajinski Radio NV rekao da ako SAD i drugi ukrajinski saveznici ne obezbede Kijevu više oružja za borbu protiv Rusije, sukob bi mogao da potraje godinama.

„Sistem Patriot, na primer, nije dovoljan za zatvaranje neba, potrebni su nam avioni. To svi dobro znaju. Potreban nam je bar F-16, ili možda neki drugi. Trebaju nam rakete vazduh-vazduh, trebaju nam rakete vazduh-zemlja. Samo tako možemo zatvoriti nebo", rekao je on.

PVO sistem "Patriot" je najnaprednija raketa zemlja-vazduh koju je Vašington obezbedio Kijevu od početka rata. Sa dometom od preko 65 milja, može da otkrije, prati i pogađa bespilotne letelice, krstareće rakete, balističke rakete kratkog dometa i taktičke balističke rakete.

SAD su Ukrajini do sada pružile drugu značajnu vojnu pomoć, uključujući raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), za koje Ukrajinci tvrde da su preokrenuli tok rata.

„Ako sada opremimo Oružane snage Ukrajine onako kako treba, to je šansa da se ovaj rat okonča za nekoliko meseci. Ako ne, on će trajati godinamagodinama. To nije scenario koji je potreban Ukrajini", smatra Čali.

Čali je podsetio na reči Valerija Zalužnog, komandanta Oružanih snaga Ukrajine, da je za pobedu protiv Rusije potrebno 300 tenkova, 700 oklopnih pešadijskih vozila i nekoliko stotina artiljerijskih sistema. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u sredu da će isporuke američkog oružja Ukrajini dovesti do eskalacije sukoba.