04.01.2023.

20:46

Foto: Tanjug/AP

Planeta

FRANCUSKA ŠALJE LAKA BORBENA VOZILA UKRAJINI, TEŠKE BORBE U BAHMUTU! Iz DNR tvrde, presreli smo poljske plaćenike u Marjinki (FOTO/VIDEO)

Teške borbe za kontrolu nad Bahmutom koji kontrolišu ukrajinske snage

Teške borbe vode se za razoreni ukrajinski grad Bahmut koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Prema procenama američkih vojnih zvaničnika borbe neće biti okončane u skorijoj budućnosti, ali ishod bitke za Bahmut je neizvestan imajući u vidu postepeno napredovanje ruskih snaga, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije, preneo je Rojters.
Pored ruskih oružanih snaga u borbama za Bahmut učestvuju i plac´enici iz privatne ruske paravojne grupe Vagner. "Pre nekoliko nedelja izgubili smo položaje na istočnim prilazima gradu jer su ruske snage neprestano jurišale na naše položaje. Prešli smo na rezervne položaje da bismo spasili naše vojnike. Pokušavamo pametno se organizujemo i vratimo te napuštene položaje", rekao je ranije danas jedan od ukrajinskih vojnih starešina u razgovoru sa izveštačem Bi-Bi-Sija.
Vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je ranije da su Ukrajinci svaku kuc´u u Bahmutu pretvorili u tvrđavu i da sada postoji "500 linija odbrane". Rusija koristi svu raspoloživu vojnu moc´ da bi zauzela Bahmut u bici koja se smatra kritičnom za Kremlj nakon što je poslednjih meseci ruska vojska izgubila "tlo pod nogama u Ukrajini", prenosi britanski javni servis. Zauzimanje Bahmuta je takođe važno za dalji napredak Rusije i kontrolu nad celim regionom Donbasa, navodi se u izveštaju Bi-Bi-Sija. 

Jelisejska palata: Francuska će poslati laka borbena vozila Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Francuska poslati Ukrajini laka borbena oklopna vozila AMKS-10 RC kao pomoć u ratu protiv Rusije. Ovo je danas nakon telefonskog razgovora dvojice lidera izjavio jedan zvaničnik Jelisejske palate, preneo je Rojters.
On, međutim, u razgovoru s novinarima nije izneo detalje o obimu ili vremenu planiranih isporuka francuskog oružja Ukrajini. U postu objavljenom na Telegramu, Zelenski je zahvalio Makronu za tu odluku i rekao da su se dvojica lidera složila da dalje sarađuju na značajnom jačanju ukrajinske PVO i drugih odbrambenih sposobnosti. On nije izneo druge detalje.

Objavili pregovore poljskih plaćenika u Mariinki
 
Zamenik ministra informisanja DNR Daniil Bezsonov objavio je na svom Telegram kanalu radio presretanje razgovora poljskih plaćenika u Mariinki.
Prema njegovim rečima, ukrajinska komanda je neposredno pre novogodišnjih praznika rasporedila dve grupe boraca na ovaj težak sektor fronta. Bezsonov je pojasnio da je u početku njihov broj bio 120 ljudi, ali da je sada samo oko 30 preživelo.
Zamenik ministra za informisanje DNR objavio je i radio presretanje razgovora plaćenika.
- Gde smo stigli?! Rekli su nam drugačije... Nema gde da se sakrijemo. Komunikacija je zagušena... Ukrajinci su pobegli, ali nas nisu upozorili. Imamo gubitke. Velike gubitke... Gađaju nas ukrajinski minobacači. Da, mi odlazimo... Bili smo poraženi. Čekali su nas!.. -  citirao je Bezsonov izjave Poljaka.
Početkom novembra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je u Ukrajinu došlo više od osam hiljada plaćenika iz više od 60 zemalja, najbrojnije grupe iz Poljske , SAD, Kanade , Rumunije i Britanije, iako je u mnogim zemljama plaćeništvo zabranjeno zakonom i krivično se goniu.
Ruska vojska je više puta najavljivala i prisustvo poljskih plaćenika koji učestvuju u sukobu na strani kijevskog režima. Konkretno, krajem novembra rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o eliminaciji do 200 poljskih militanata u Velikim Hutorima , u oblasti Harkov , i preko 100 plaćenika „legije stranaca" u DNR . U istom periodu, u LNR -u su , pozivajući se na obaveštajne podatke i radio presretanja, prijavili kolosalne gubitke među poljskim vojnicima kod Kremene , Lisičanska , Svatova i u drugim pravcima.
Rusija od 24. februara sprovodi vojnu operaciju u Ukrajini. Putin je njen zadatak nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima". Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije.


 
Guteres spreman je da posreduje u sukobu u Ukrajini 

Generalni sekretar UN Antonio Guteres spreman je da posreduje u sukobu u Ukrajini ako obe strane to zatraže., saopštio je na brifingu predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, odgovarajući na pitanje da li ima napretka i kontakata oko ukrajinske inicijative da se krajem februara održi „samit mira".
- Razgovarali smo o tome sa generalnim sekretarom pred Novu godinu, kada je vest o tome izašla. Generalni sekretar je jasno rekao da je uvek spreman da posreduje ako to žele obe strane. U izvesnom smislu, to bi mogao da kaže za svaki sukob u svetu. Siguran sam da će, kada se vrati u Njujork, dobiti detaljan izveštaj o ovom pitanju - rekao je on.

Rusiji pobedu mogu doneti jeftini dronovi 

Upotreba ruskih dronova je sedam puta jeftinija od ukrajinskih raketa PVO, piše "Njujork tajms".
Kako navodi list, u sukobu u Ukrajini „raste disbalans", pošto je upotreba mnogih sredstava odbrane ukrajinskih snaga, uključujući protivvazdušnu odbranu, „mnogo skuplja od dronova"
- Ovo bi, prema mišljenju brojnih vojnih eksperata, moglo da ide na ruku Moskvi na duge staze - navodi se u članku.

Očekuje se da će Erdogan i Putin razgovarati o situaciji u Ukrajini!

Informer

- Rešavanje ukrajinske krize, projekat izgradnje gasnog čvorišta u Turskoj i situacija u Siriji biće ključne teme tokom današnjeg razgovora predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina - rekao je za TASS izvor u Ankari.
Erdogan je ranije najavio telefonski razgovor sa ruskim kolegom.
- Očigledno je da će Erdogan razgovarati o situaciji u Ukrajini, a ne mogu se isključiti nove inicijative Ankare u ovoj oblasti, s obzirom na veze sa liderima obe zemlje - rekao je izvor za TASS.
Dodaje da je projekat čvorišta važna tema na dnevnom redu, kako bi se izgradio centar za snabdevanje Evrope prirodnim gasom i utvrđivanje cena gasa tokom godine.
 - Očekuje se da će predsednici razgovarati i o izgradnji nuklearne elektrane Turskas Akuju, čija prva energetska jedinica bi trebalo da bude puštena ove godine - naglašava izvor. Prema istom izvoru, situacija u Siriji će takođe biti jedna od tema razgovora.

Ruske snage uništile pet ukrajinskih diverzantskih grupa u LNR i DNR

- Ruske snage su u LNR i DNR u protekla 24 časa uništile pet diverzantsko-obaveštajnih grupa ukrajinskih neonacista - saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
U tom pravcu ubijeno je i ranjeno više od 150 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan oklopni transporter, sedam oklopnih vozila i tri kamioneta.
U oblasti Časov Jar i Avdejevka u DNR uništene su dve radarske stanice za protivbaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPQ-50.
Kod Kramatorska su ruske snage uništile skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja stranih plaćenika.
U ofanzivi Oružanih snaga Rusije u donjeckom pravcu ubijeno je više od sto pripadnika ukrajinskih snaga, a uništen je jedan tenk, četiri borbena oklopna vozila i pet automobila.

Šojgu dobio Putinovo naređenje

Informer

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu da podnese izveštaj o snabdevanju ruskih vojnih jedinica oružjem, uniformama, pancirima, opremom za kamuflažu i drugim vojnim potrebama,u Ukrajini, a rok za podnošenje izveštaja je 1. februar.
Zaharova: "Ne možemo gledati Italiju kao poštenog posrednika"
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Rusija ne može da smatra Italiju garantom potencijalnog mirovnog procesa u Ukrajini zbog pristrasnog stava Rima prema Moskvi.
"Očigledno, s obzirom na pristrasnu poziciju Italije, ne možemo je gledati ni kao poštenog posrednika, ni kao mogucěeg garanta mirovnog procesa", rekla je Zaharova, a prenela agencija TASS.

Berbok: Putin želi da uništi Ukrajinu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je Evropska unija učinila sve da zaustavi rat u Ukrajini, ali da predsednik Rusije Vladimir Putin nije imao na umu ništa osim da uništi svog suseda.
Govorecěi na konferenciji za novinare u portugalskoj prestonici Lisabonu, Berbok je rekla da je Putinov stav razlog zašto je tako važno nastaviti sa isporukom oružja kako bi Ukrajina mogla da se brani i štiti živote ljudi, preneo je Rojters.
Ona je istakla da Nemačka traži nove načine da pomogne Ukrajini da zaštiti svoj narod i infrastrukturu i dodala da bi manjak rešenosti Evrope značio benefit za Moskvu.
"I ove godine moramo zaštititi i dalje razvijati evropsko jedinstvo koje nas je učinilo jakim prošle godine", navela je Berbok.
Govoreći o porastu zaraze korona virusom u Kini, ona je istakla da Nemačka želi zajednički evropski odgovor.
"Moramo da prihvatimo trenutni kovid talas iz Kine veoma, veoma ozbiljno", naglasila je Berbok.
 

Ukrajinski obaveštajac: Rusija šalje nove vojne jedinice

Predstavnik Glavnog direktorata obaveštajne službe ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Černijak izjavio je danas da je Rusija poslala "nove vojne jedinice u severni deo okupiranog Krima", preneo je "Kijev independent".

On je dodao da se Rusija navodno utvrđuje u oblastima oko Hersonske oblasti.

- Oni (Rusija) gube.Zato stvaraju defanzivna utvrđenja gde god mogu, shvatajući da će morati da se bore na tim linijama fronta - kazao je Černijak.

On, takođe, tvrdi da se ruske snage maksimalno trude da sačuvaju takozvani kopneni koridor ka Krimu kroz okupirane ukrajinske teritorije na jugu zemlje.

- Njihova ideja je bila da osvoje Donjecku oblast, obalu oko Azovskog mora i plan im je bio da odseku Ukrajinu od Crnog mora. Ali, Rusija nije mogla da implementira nijedan plan u Ukrajini. Ukrajina će napasti ruske položaje na celoj okupiranoj teritoriji - poručio je Černijak.

Obraćanje Putina

NATO SE SMUČIO AMERIKANCIMA! Analitičari strahuju od DOMINACIJE KINE, od Vašingtona traže NAPUŠTANJE ALIJANSE i dogovor sa RUSIJOM!


Kijev: UN treba da pošalje mirovnjake u Zaporošku nuklearku

Ujedinjene nacije treba da pošalju mirovnjake u Zaporošku nuklearku bez postizanja dogovora sa Rusijom o zoni bezbednosti na stanici, izjavio je predsednik ukrajinskog „Energoatoma“ Petar Kotin za Rojters.

„Problem je u tome što nema rešenja na nivou IAEA. Proces ne ide napred. Predlažemo da se ovaj problem podigne na sledeći nivo“, rekao je Kotin.

Informer

Prema njegovim rečima, ukrajinski zvaničnici će u sredu razgovarati o tome kako pokrenuti pitanje mirovnih snaga u okviru Saveta bezbednosti UN.

On je dodao da Ukrajina treba silom da povrati kontrolu nad nuklearkom, jer stvaranje zone bezbednosti ne izgleda realno.
 

Kijev na proleće planira ofanzivu
 

Kijev planira da na proleće intenzivira borbena dejstva, saopštio je načelnik Glavne uprave obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine general-major Kiril Budanov za televiziju „Ej-Bi-Si njuz“.

„Ovi meseci će biti vojno najvreliji“, odgovorio je Budanov na pitanje voditelja o njegovim očekivanjima za narednih šest meseci sukoba.

Budanov očekuje da će mart biti mesec najžešćih borbi. Prema njegovim rečima, Ukrajina planira da na proleće pokrene ozbiljnu ofanzivu.
 

Počele pripreme Ukrajinaca za dolazak "Patriota"

Pripreme za prenos američkog PVO sistema "Patriot" Ukrajini su već počele, izjavio je danas šef ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Savremeni PVO sistemi "Patriot" uključeni su u novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji dogovoren tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskom Vašingtonu u decembru.

Informer

Pentagon je isključio mogućnost slanja svojih specijalaca za obuku u Ukrajinu, ali je obećao će obučiti Ukrajince za nekoliko meseci.

"Završili smo prošlu godinu revolucionarnom odlukom da Ukrajini obezbedimo američki 'Patriot' sistem, kako su se dogovorili lideri Ukrajine i SAD, Zelenski i Džozef Bajden. Veoma cenimo ovaj korak Sjedinjenih država. Očekujemo da 'Patriot' biti raspoređeni što je pre moguće. Pripreme za transfer ovih sistema su već počele", rekao je Kuleba tokom onlajn brifinga, prenose RIA Novosti.

Oružane snage Ukrajine gađale su vojnu komandu u Vasiljevki u Zaporoškoj oblasti. U napadu su poginule dve osobe, saopštio je član saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov

„Pala je teška artiljerijska granata na kancelariju vojne komande, gde je bio formiran red lokalnog stanovništva za dobijanje propusnica za lična vozila“, napisao je Rogov na svom Telegramu.

Rogov je posle dodao da je ispaljeno najmanje četiri granate, kao i da su one pogodile višespratnicu pored komande.


Deo vojnika poginulih u granatiranju Makejevke pokušali da spasu svoje ranjene saborce, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

„Većina njih, jedva izašavši iz zgrade koju su oštetili američki ‘hajmersi’, čim su došli sebi vratili su se da izvlače svoje saborce. Potom su, kada su stigli pripadnici Ministarstva za vanredne situacije, pomagali da se spasu ostali. Pomagali su rizikujući svoje živote. A neki od poginulih su oni koji su poginuli kada su se vraćali da spasu svoje kolege“, napisao je Pušilin na svom Telegramu.
 

Bespilotna letelica ruskih snaga ubacuje bombu kroz dimnjak kuće

 

STIŽE NAPAD IZ DVA PRAVCA?! Zelenski najavio VELIKU OFANZIVU RUSIJE, Putin baca SVE KARTE na sto - SUDBINA KIJEVA VISI O KONCU?!


Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

◾Ruske oružane snage su uništile više od 40 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska

◾Lovački avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u oblasti Kramatorsk u DNR i Nikolajevskoj oblasti oborili su MiG-29 i Su-25 Vazduhoplovstva Ukrajine

◾Oružane snage RF nastavljaju ofanzivu u pravcu Donjecka, za dan je uništeno preko 100 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine

◾Ruske oružane snage uništile su pet diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u LNR i DNR

◾Oružane snage RF uništile su pet skladišta artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti 

◾Oružane snage Ukrajine na Krasnolimanskom pravcu izgubile su za dan više od 150 poginulih i ranjenih vojnika

◾Ruski PVO sistemi uništili su šest ukrajinskih bespilotnih letelica

◾Ruske oružane snage su odbile kontranapade Oružanih snaga Ukrajine u južnom Donjecku


U svim regionima Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna. O tome svedoče podaci zvaničnog resursa za uzbunjivanje stanovništva.

Ukrajinski mediji pišu da su A-50U ruskog ratnog vazduhoplovstva i MiG-31K doleteli u Belorusiju.
 

Erdogan danas razgovara sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održaće danas telefonske razgovore sa kolegama iz Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, najavio je njegov portparol Ibrahim Kalin.

Prema njegovim rečima, fokus razgovora biće rešavanje ukrajinske krize, prenosi TAS S.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti da će ruski predsednik danas telefonom razgovarati sa Erdoganom.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪Ruske snage su nastavile ograničene kontranapade duž linije Svatovo-Kremina u LNR. Geolokacijski snimci objavljeni 3. januara prikazuju ruske vojne jedinice koje deluju 1 km severno od Belogorovke, što ukazuje da su ruske snage napredovale oko grada.

▪Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije u oblasti Bahmuta i Avdijevke.

▪Ruske oružane snage jačaju svoju grupaciju na zapadu DNR. Ovo je u skladu sa prethodnim nalazima Instituta za proučavanje rata da ruske snage nastavljaju jačanje svojih pozicija u celoj zoni Specijalne vojne operacije, na račun jedinica koje su prethodno bile raspoređene u regionu Hersona.

Kod Sevastopolja oborena dva ukrajinska drona

Sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad mora u oblasti aerodroma Belbek, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Proglašena vazdušna uzbuna u pet regiona Ukrajine

U Harkovu i još četiri regiona Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna.

Ruska visokoprecizna artiljerijska municija „Krasnopolj“ uništava ukrajinsku oklopnu tehniku 

U Melitopolju je priveden stanovnik koji je SBU predao podatke o ruskoj vojsci

Upozorenje o vazdušnom napadu se oglasi u Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj, Poltavskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, navodi se na onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

 - Stanovnik grada Melitopolja u Zaporoškoj oblasti, koji je preneo informacije specijalnim službama Ukrajine o lokaciji i kretanju opreme i osoblja Oružanih snaga Rusije i pozvao na fizičko nasilje nad vojnim osobljem, priveden je, izjavio je predstavnik iz agencije za sprovođenje zakona, rečeno je za RIA Novosti.

 - U toku operativno-istražnih radnji identifikovan je stanovnik grada Melitopolja, koga su specijalne službe Ukrajine regrutovale putem internet resursa. Navedeni građanin je preneo informacije o lokaciji i kretanju osoblja i opreme oružanih snaga Rusije. Osim toga, uhapšeni je pozvao na fizičku odmazdu prema vojnim licima Oružanih snaga Rusije - rekao je izvor.

On je napomenuo da su sve činjenice i materijali o ovom slučaju "preneti pravosudnim organima". 

 - Za ovo krivično delo zakonom je predviđena kazna zatvora u trajanju od 12 do 20 godina zatvora -  dodao je predstavnik agencije za provođenje zakona.