09.01.2023.

07:49

Foto: Reuters/Tanjug/AP/PixabayFotoilustracija

Planeta

FATALNA GREŠKA AMERIKE! NATO joj može DOĆI GLAVE, saveznici će ostaviti Vašington na CEDILU u NAJGOREM trenutku, dok Kina i Rusija...

On je ukazao na razliku između načina na koji geopolitički deluju velike sile.

Rusija ima vojno-politički savez sa najmanje jednom državom, ali da li traži nove vojno-političke saveze? Ona ih ne želi. A i Kina ih ne želi. Jer kada uđete u savez sa drugom državom, preuzimate obavezu da vojno delujete u interesu te države, to nije nužno vaš interes", smatra Kedmi.

Kedmi tvrdi da je odnos Rusije i Kine bolji od bilo kog saveza.

"Zato je blizak odnos Kine i Rusije bolji od bilo kakvog saveza – jer interesi diktiraju zajedničko delovanje. I kao što je Si Đinping tačno objasnio, Rusija i Kina stoje jedna uz drugu, boreći se protiv neprijatelja koji ih napadaju. Ovo ne zahteva savez. Kina nema savez ni sa jednom državom. A Rusiji ne treba savez protiv NATO-a, ona može sama da se nosi sa njima, ne treba joj globalni savez protiv SAD“, rekao je Kedmi.

Međutim, on je primetio da se to se ne može reći za Sjedinjene Države

„Amerikanci su ti koji sve vreme žele da imaju saveznike kako bi svima pokazali da je to vrsta podrške koju neka svetska sila treba da ima. Sve je to laž. U slučaju sukoba sa Rusijom, ko će se boriti? Portugal? Crna Gora, Danska? Osim toga, ona veže sve te države za sebe i podredi ih svom diktatu u drugim oblastima. Rusiji ovo ne treba, kao ni ni Kini“, zaključio je ekspert.