• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/pravda.ru

09.01.2023

06:03

POČINJE OPKOLJAVANJE BAHMUTA! Ukrajinci BEŽE iz Soledara, Zalužni ODBIO naređenje za KONTRANAPAD, Kijev upada u PAKLENI KOTAO?!

Reuters/AP/Google Earth/Printscreen Twitter/Fotomontaža

Vesti

POČINJE OPKOLJAVANJE BAHMUTA! Ukrajinci BEŽE iz Soledara, Zalužni ODBIO naređenje za KONTRANAPAD, Kijev upada u PAKLENI KOTAO?!

Podeli vest

Oružane snage Ukrajine nemaju snage za kontranapad na frontu Donbasa, a jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije uspešno zatvaraju kotao oko Soledara kako bi napali Bahmut i Seversk, tvrde analitičari ruske "Pravde"

Ukrajina će upasti u "kotao" u Soledaru ako ne krenu u kontranapad, smatraju analitičari.

Situacija u Soledaru je "blizu kritične" za Oružane snage Ukrajine, pišu ratni dopisnici sa Telegram kanala "Ribar." Autori ističu da su Oružane snage Ruske Federacije probile prvu i drugu liniju odbrane, a borbene formacije treće linije su pod snažnim udarom. Snage 128. zasebne brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine pobegle su sa fronta, a otpor im pružaju samo ideološki potkovani „svidomci“, javljaju dopisnici.

Dopisnici kanala Donrf, dodaju da su „ukrajinski volonteri pobegli iz Soledara“. To znači da je intenzitet borbi u gradu "jednostavno neizdrživ i da tamo civili nemaju šta da rade", piše autor.

Američki „Institut za proučavanje rata” je, analizirajući video snimke sa terena, potvrdio da su Oružane snage RF ušle u centar grada.

Novinar nemačkog izdanja Bild Julijan Repke zabrinut je na društvenoj mreži da bi grupacija Oružanih snaga Ukrajine u Soledaru mogla da upadne u "kotao". Prema njegovim rečima, ruske snage kontrolišu „više od polovine“ grada. Oružane snage Ukrajine moraju u kontranapad, inače će zauzimanje Soledara dovesti do domino efekta i gubitka „velikog broja teritorija u bliskoj budućnosti“ od strane Kijeva, ističe Repke.

Moral vojnika Oružanih snaga Ukrajine pao je na minimum

Dopisnici kanala „Zavarivač“ piše da je moral vojnika Oružanih snaga Ukrajine u Soledaru „pao na minimum čak i u jedinicama koje su smatrane elitnim“. Prema njihovim rečima, mlađi oficiri i vojnici odreda Centra za posebne namene „Zapad“ (bivši 8. odvojeni puk Specijalnih snaga Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine) odbili su da izvrše borbeni zadatak. Rezerve ljudstva u ovoj oblasti kod komande Oružanih snaga Ukrajine su praktično iscrpljene, ističu dopisnici, a zapadna oprema otkazuje zbog mraza i blata.

„Najpametnija ukrajinska vojska shvata beznadežnost svoje situacije i napušta oblast Soledara u malim grupama“, tvrde dopisnici kanala.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar je na kanalu "Teletlon" ocenila je situaciju na istoku Ukrajine „"Posebno teška“, zbog dešavanja u Soledaru. Savetnik Volodimira Zelenskog, Aleksej Arestovič, je priznao da bi ruska vojska mogla da zauzme Soledar, ali ne i Bahmut.

Bahmut sledeći u redu za opkoljavanje

„Ribar“ u izveštaju za 8. januar navodi da su severoistočno od Bahmuta, pripadnici Oružanih snaga RF isterali Oružane snage Ukrajine iz sela Podgorodnoje, otvarajući put opkoljavanju garnizona Bahmut od severu. Vojni dopisnik kanala smatra da  će oslobađanje Iskusnog i Kleščejevke, u potpunosti opkoliti Bahmut i pod vatrenu kontrolu staviti komunikacije iz Konstantinovke i Časova Jara.

Američki institut za proučavanje rata saglasan je da Rusi, da bi blokirali Bahmut, treba da blokiraju autoput Seversk-Bahmut, koji se nalazi sedam kilometara od potvrđenih granica ruske ofanzive, kao i autoput Slavjansk-Bahmut, koji je udaljen 13 kilometara.

Zalužni odbio da ide u kontraofanzivu?

Ukrajinski Telegram kanal „Rezident“, pozivajući se na izvor u kabinetu predsednika, saopštio je da neće biti kontraofanzive koju su političari obećali. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni odbio je da pošalje trupe na pripremljene odbrambene linije, tvrde Ukrajinci.

Posle Soledara i Bahmuta, ruska vojska će ići na Seversk

Dugogodišnju bitku u Soledarsko-Bahmutskojoblasti izazvao je težak teren. Bahmutje podeljen na nekoliko delova vodenim preprekama i zajedno sa kompleksom naselja čini jedinstven odbrambeni sistem na veoma neravnom pejzažu. 

Ali čim ovo utvrđeno područje zauzmu jedinice Oružanih snaga Rusije, biće moguće razviti ofanzivu na Seversk, smatra analitičar Jurij Podoljak. On izražava uverenje da Oružane snage Ukrajine nemaju snage da napreduju u oblasti Svatovo-Kremina. Odavde će, po njegovom mišljenju, krenuti kontranapad ruskih snaga u pravcu Severska, ka snagama koje su oslobodile Soledar, kako bi se zatvorio „kotao“ Severske grupacije Oružanih snaga Ukrajine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milovan

pre 1 godinu

Ja sam zaduzen da prihvatim sve koji se predaju vojsci Ruske Federacije. Imam isuvise mnogo posla, iznenadjen sam koliko ukrajinskih vojnika , oficira i podoficira se predaje. Nece dugo trajati, sva vojska Ukrajine ce se predati . A nisu ni ludi da ginu. Nama koji ih prihvatamo je najteze. Zarobljenicima treba obezbediti sve, hranu, krevete, medicinu i odecu. Ako ima dobrovoljaca da rade ovakve poslove, neka se prijave komandi Ruske vojske. Nije velika plata ali je vrlo vazan posao koji ce se nagraditi malo kasnije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija