06.02.2023.

06:15

Foto: AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

"MORAMO PRISTATI NA USLOVE MOSKVE!" Vašington u TEŠKOJ SITUACIJI, Kinezi ČEKAJU pravi MOMENAT, dugotrajni SUKOB je NAJGORA OPCIJA za SAD!

"Uprkos tvrdnjama različitih izvora i političara da će produženi sukob biti od koristi Ukrajini i Sjedinjenim Državama, u stvarnosti će to skupo koštati Kijev i Zapad, a oni će morati da ga plate ne samo novcem, već i životima mnogih ljudi," smatra Dutat.

Pored potencijalnog rata između NATO- a i Rusije i nuklearnog sukoba, produženi sukob će, prema Dutatu, dovesti do teškog ekonomskog i demografskog stanja posleratne Ukrajine, doneće štetu globalnoj ekonomiji i uticaće na energetski i prehrambeni sektor. Zbog takvog razvoja događaja moguć je scenario u kojem će umirati ne samo Evropljani, već i građani siromašnijih zemalja širom sveta.

Nakon dugotrajnog sukoba, Amerika će biti loše pripremljena za pretnje iz Kine i za bilo koja druga iznenađenja koja ovaj vek još može doneti, tvrdi kolumnista.

On sugeriše da će Zapad, ako želi da izbegne potencijalnu globalnu katastrofu, morati da pristane na uslove Moskve za početak mirovnih pregovora.

„Ali ako sledeća faza sukoba pokaže da je takav kompromis neophodan za postizanje mira, bolje ga je napraviti ranije nego posle mnogo više sezona patnje i smrti“, zaključio je Dutat.