16.03.2023.

22:57 >> 23:05

Foto: Tanjug/AP

Planeta

NIŠTA OD LOVACA F-16! OBOREN UKRAJINSKI DRON! MRAČNE PROGNOZE ZA EVROPU! AMERIKA SPREMA ODMAZDU! Isporučeni tenkovi Kijevu

Amerika ne da F-16 Kijevu

Odluka Poljske da prebaci borbene avione MiG-29 u Ukrajinu ne menja američke planove o mogućnosti isporuke F-16, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Bele kuće.

-Ovo ne menja naše planove za F-16. O tome se trenutno ne razmišlja, rekao je on novinarima, komentarišući odluku Poljske da isporuči lovce MiG-29 Ukrajini.

Oboren ukrajinski dron na Krimu

U rejonu Saki na Krimu snage PVO oborile su ukrajinski dron kamikaza, sastavljen na bazi kineske komercijalne bespilotne letelice Mugin-5. Dron je pao na ivicu polja i eksplodirao.

Slične bespilotne letelice neprijatelji su već više puta koristili za napad na rusku infrastrukturu.

Francuska isporučila prve lake tenkove Kijevu

Prvi tenkovi točkaši AMKS-10RC stigli su u Ukrajinu i upućeni na front, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane.

Ovaj tenk na točkovima ima izuzetno lagan oklop, ali je veoma mobilan i ima veliki domet.

Francuska ih je proizvodila od 1974. do 1994. godine, a od 2014. su počeli da ih povlače iz upotrebe i zamenjuju novim tenkovima.

Amerika sprema odmazdu zbog obaranja drona

Sjedinjene Države bi mogle da iskoriste „Trampov plan“ protiv Rusije, kao odgovor na incident sa dronom „MK-9“, piše Tarik Tahir, analitičar britanskog izdanja „The Sun“

Informer

Informer


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je u stalnom kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i da namerava da nastavi da ulaže napore kako bi se organizovali pregovori između njih.
 

Rusi locirali dron, kreće trka!

Ruski mediji na Krimu su objavili vest da su pripadnici Crnomorske flote uspeli da lociraju mesto pada američke bespilotne letelice MQ-9 Reaper koja je pala u Crno more.

Turci otkrivaju pozadinu incidenta na Crnom moru

List „ Džumhurijet“ upozorio je na američku strategiju pretvaranja Crnog mora u „jezero“ zemalja NATO-a.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

- Na delu fronta ka Kupjansku likvidirano je 50 ukrajinskih vojnika i uništen artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.

- Na području Krasnog Limana ruske snage su likvidirale 100 ukrajinskih vojnika

- Kod Donjecka je u poslednja 24 sata likvidirano 275 ukrajinskih vojnika, uništena dva tenka, samohodna haubica M109 „paladin“ i druga vojna tehnika

- U pravcu ka Hersonu u poslednja 24 sata ubijeno je 35 vojnika, uništen je tenk, dva sistema „grad“, haubica D-30

- Na potezu ka južnom Donjecku i Zaporoškoj oblasti ukrajinske snage pretrpele su teške gubitke – 60 vojnika, a uništen je i sistem M777 američke proizvodnje

- Na teritoriji LNR oboren je ukrajinski MiG-29
 

Britanci ruše ruske planove u Moldaviji?

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije otkrio je medijima najbolji način da se pomogne Moldaviji protiv ruskog uticaja.

Poljska će narednih dana Ukrajini predati četiri MiG-a 29

Ovu informaciju saopštio je poljski predsednik Andžej Duda tokom konferencije za novinare u Varšavi, prenosi Ukrinform.

Informer

Žestoke borbe u Marinki


Iako Ukrajina stalno prebacuje rezervne snage u Marinku, predgrađe Donjecka, ruske snage neprekidno napreduju, rekao je za TV „Rusija 24“ lider DNR Denis Pušilin.

Protivnik, kako je rekao, čini sve da dobije na vremenu i spreči oslobađanje Marinke,tamo se već mesec i po dana vode žestoke borbe ali ruske snage neprekidno napreduju.
 

Informer

Pritisak na Ukrajinu da čuva granate

Sjedinjene Države insistiraju na tome da Kijev sačuva artiljerijske granate i koristi više ciljane vatre, a situacija u Bahmutu je posebno zabrinjavajuća po ovom pitanju, piše list Politiko.

Veliki broj NLAW raketa stigao u Bahmut



U oblast oko Bahmuta ukrajinskim snagama je dopremljena velika partija protivtenkovskih raketnih kompleksa NLAW, rekao je potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

- U cilju jačanja pozicija ukrajinskim snagama su počeli da isporučuju NLAW. Isporuke idu bez obuke, ali sa instrukcijama za primenu na engleskom jeziku. Na neke od tačaka stigli su instruktori koji su prošli obuku u Velikoj Britaniji - rekao je Maročko pozivajući se na sopstvene izvore.
 

Pozivao na ubistvo Putina, sad bi da obara ruske avione

Moskva je reagovala na šokantne izjave američkog senatora i otkrila kako će odgovoriti ako se dogodi takav scenario postane stvarnost.

Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine


Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Pušilin: Ruske snage krenule u ofanzivu na Avdejevku

 

Situacija u Artjomovsku je i dalje veoma složena, Kijev ne namerava da povuče snage, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

On je dodao da protivnik nagomilava snage u obližnjem mestu Časovij Jar.

Ruske snage, dodao je on, krenule su u ofanzivu na Avdejevku.
 

Rogov: Bacaju ljude na klanje!

Ukrajinske trupe su se pojačale na zaporoškoj deonici linije fronta, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo sa Rusijom“, član glavnog saveta regionalne administracije.

- Za sada ne vidimo logiku u njihovim dejstvima. Svi pokušaji izviđanja otvaranja naše odbrambene linije su zaustavljeni uz značajne gubitke za neprijatelja kako u ljudstvu tako i u vojnoj opremi -rekao je on. 

Režim Zelenskog, izrazio je Rogov, na taj način „baci ljude na klanje“.

 

Razgovarali Šojgu i Ostin

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, saopštio je ruski vojni resor.

Precizira se da je razgovor vođen na inicijativu Vašingtona.

"Glavna pažnja posvećena je razmeni mišljenja o uzrocima i posledicama incidenta sa padom američke bespilotne letelice 14. marta u Crnom moru“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

ISW: Rusi usporili

Čini se da je ukupni tempo operacija ruskih snaga usporen u odnosu na prethodne nedelje, navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW).

Analitičari se pozivaju na reči predstavnika zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga Taurijskog pravca Alekseja Dmitraškovskog, koji je dan ranije rekao da će ruski kopneni udari, zbog velikih gubitaka Ruske Federacije u ljudstvu i opremi, smanjio se sa 90 -100 napada na 20-29 dnevno.

Analitičari potvrđuju da je pritisak Oružanih snaga RF opao duž cele linije fronta. Ofanziva Moskve verovatno se bliži kulminaciji, ako još nije dostigla vrhunac u Luganskoj oblasti. Na ovom sektoru fronta uspesi Rusa u Luganskoj oblasti su minimalni, tvrde ukrajinski analitičari.