27.06.2023.

09:22

Foto: Reuters/AP

Planeta

PRIGOŽIN SLETEO U BELORUSIJU?! Dva dana se nije znalo gde je šef Vagnera, sada su dva aviona stigla na vojni aerodrom kod Minska!

Avion Jevgenija Prigožina sa registarskim brojem RA-02795 sleteo je u vazdušnu bazu Mačulišči kod Minska u 7.40 časova, piše Index.hr.

Još jedan avion je stigao iz Rusije: biznis mlaznjak BAe 125-800B sa registarskim brojem RA-02878 poleteo je iz Sankt Peterburga i sleteo u vazduhoplovnu bazu Mačulišči u 07:58.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je sinoć da su postupci ruskih službi, zdrav razum većine pripadnika Vagnera i „patriotski duh građana Rusije“ presudni u suzbijanju pobune koju je predvodio Prigožin protiv Ruskog vojnog rukovodstva. Ponudio je Vagnerovima nekoliko opcija – pridruživanje ruskoj vojsci, odlazak u porodice ili odlazak u Belorusiju.

Ruski mediji: Prigožin je već bio u Minsku

Mediji javljaju da se dva dana nije znalo šta je sa Prigožinom, a juče je ruski portal lenta.ru, pozivajući se na Telegram kanal Brief, objavio da je osnivač Vagnera već viđen u Minsku, u hotelu Grin Siti sa tri zvezdice na periferiji grada.

U samom hotelu nisu mogli da potvrde da je Prigožin odseo kod njih, pozivajući se na poverljivost informacija o gostima. Takođe su pojasnili da nemaju luksuzne sobe, a najskuplja opcija smeštaja je soba „poboljšane” kategorije koja košta 180 beloruskih rubalja (oko 65 evra) po noći.

Ranije je saopšteno da su Vagnerovi centri za regrutaciju u Rusiji nastavili sa radom. Dopisnik TASS-a javlja da su posteri koji promovišu pridruživanje Vagneru ponovo postavljeni nakon što su uklonjeni u subotu tokom nereda. U ruskim opozicionim medijima pojavila se informacija da je Belorusija počela da gradi kampove za Vagnerove borce.