04.08.2023.

10:09

Foto: EPA

Planeta

Vagner mu je trn u oku! Oglasio se zbačeni predsednik Nigera, odmah se obratio Americi!

U tekstu u "Vašington postu", Bazum kaže da se obraća "kao talac", objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Bazum je upozorio da bi puč, ukoliko bi uspeo, imao katastrofalne posledice po Niger, region i ceo svet.

"Borba za naše zajedničke vrednosti, uključujući demokratski pluralizam i poštovanje vladavine prava, jedini je način da se postigne održiv napredak u borbi protiv siromaštva i terorizma", naveo je Bazum. 

Bazum je upozorio na veze vođa puča sa ruskom privatnom paravojnom  grupom "Vagner" koja deluje u drugim delovima regiona.

"Ceo centralni region Sahela mogao bi da padne pod ruski uticaj preko grupe "Vagner", čiji je brutalni terorizam u Ukrajini u potpunosti prikazan", istakao je Bazum.

Vođe državnog udara objavili su u četvrtak da povlače ambasadore Nigera iz Francuske, SAD, Nigerije i Togoa.

U saopštenju pročitanom na nacionalnoj televiziji, oni su rekli da su funkcije četvorice ambasadora "prekinute".

Informer

Ambasador Nigera u SAD Kiari Liman-Tinguiri rekao je samo nekoliko sati ranije da bi hunta "trebalo da se urazumi" i da shvati, kako je naveo, da puč ne može uspeti.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice glavnog grada Nigera, Nijameja, u četvrtak na mirne demonstracije podržavajući državni udar i kritikujući druge zapadnoafričke zemlje zbog uvođenja finansijskih i trgovinskih sankcija prema Nigeru.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je ranije ove sedmice sa  Bazumom telefonski, a SAD su nakon toga saopštile da su posvećene obnavljanju demokratski izabrane vlade Nigera.

Bazuma, prvog demokratski izabranog predsednika u Nigeru, uhapsili su članovi njegove garde prošle sedmice. Vođa državnog udara general Abdurahman Tijani postavljen je za šefa države.

Niger je ključni deo afričkog regiona poznatog kao Sahel, područje koje se bori protiv džihadista i opkoljeno je vojnim režimima. 

U Nigeru se nalaze francuske i američke vojne baze i smatra se ključnim partnerom u borbi protiv islamističkih pobunjenika. Niger je bio partner evropskim zemljama koje pokušavaju da zaustave protok migranata preko Sredozemnog mora, pristajući da primi nazad stotine migranata iz pritvorskih centara u Libiji.