13.08.2023.

17:22

Foto: pixabay.com/Ata images

Planeta

Rusija neće zaratiti sa SAD, ali Kina hoće, i to pre nego što se očekuje! Američki stručnjak tvrid da će Peking "dovesti rat na Zapad" do 2024-te

- Ako slušate šta kineski predsednik Si Đinping kaže, verujem da će na kraju povratiti Tajvan silom do kraja naredne godine - rekao je Bas za emisiju „Street Signs“.

Bas, koji je osnivač i glavni investicioni direktor kompanije „Hayman Capital Management“, rekao je da Si, slično kao i ruski predsednik Vladimir Putin, nije zabrinut za ekonomske posledice takvog napada, navodi „CNBC“.

- Mi na Volstritu volimo da mislimo da Si to nikada ne bi uradio, jer to nema ekonomskog smisla. Moramo da prestanemo da razmišljamo na taj način, i da bukvalno počnemo da slušamo šta čovek govori - rekao je on.

Kineski predsednik je, prilikom potvrđivanja svog trećeg mandata u martu, naveo potrebu, da se „promoviše miran razvoj odnosa preko moreuza“ sa Tajvanom, ali je naglasio da bi njegova zemlja trebalo da se suprotstavi „spoljnim silama“ i pokretima za nezavisnost.

Spor oko Tajvana je globalno žarište, a većina na Zapadu ga smatra samostalnom državom. Peking je, u međuvremenu, pozvao na „ponovno ujedinjenje“ sa Tajvanom, prošle godine opisujući svoj status u „beloj knjizi“ kao „nepromenljivog“ dela Kine.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je takođe u aprilu saopštilo, da je Tajvan pitanje kineskog „suvereniteta i bezbednosti“, i upozorilo na strano mešanje.

- Si Đinping nije ekonomski fokusiran. Ekonomija je neka vrsta sredstva za postizanje njegovog cilja, veoma slično Putinu - rekao je Bas, dodajući, da je Putinu stalo do ekonomije, Rusija nikada ne bi napala Ukrajinu.

Rat je samo još jedan korak u planovima vladajuće klase da preuzmu čovečanstvo, i steknu moć i kontrolu nad svim ljudima.