07.09.2023.

16:03

Foto: By Mareček2000 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89188957

Planeta

Skandal u Mađarskoj! Reči ministra razbesnele Jevreje, stigle hitne reakcije Izraela i SAD!

Ministar građevine i saobraćaja Janoš Lazar prisustvovao je u nedelju parastosu u Kenderesu, Hortijevom rodnom gradu, obeležavajući 30. godišnjicu njegove ponovne sahrane.

- Ako ništa drugo, Horti je bio tri stvari: izuzetan šef države, pravi mađarski patriota i herojski vojnik - rekao je Lazar, koji je predstavljao vladu na tom događaju, u govoru.

Horti je i dalje kontroverzna istorijska ličnost u modernoj Mađarskoj, gde ga neki hvale jer  je obezbedio nezavisnost ubrzo nakon Prvog svetskog rata i što je nadgledao razvoj zemlje u međuratnim godinama. Vladao je Mađarskom od 1920. do 1944. godine, sklapajući savez sa Adolfom Hitlerom i učestvujući u nacističkoj invaziji Sovjetskog Saveza 1941. godine.

Ministar je pozvao na „objektivnu procenu“ Hortijevog života.

- Što idemo dalje od 1920-1944, to možemo objektivnije suditi o njemu - rekao je on.

Prema izraelskom muzeju holokausta Jad Vašem, Horti je uveo nekoliko antijevrejskih zakona, ali se u početku odupirao Hitlerovim zahtevima za oštriji progon, uključujući primoravanje Jevreja da nose identifikacione značke, smeštanje u geta i deportovanje u logore smrti. Međutim, 1944. je popustio pritisku i dozvolio deportaciju jevrejskog stanovništva Mađarske.

Izraelska ambasada u Budimpešti osudila je komemoraciju.

"Glorifikovanje osobe čija su dela donela katastrofu mađarskom narodu i posebno jevrejskim sunarodnicima od kojih je ubijeno oko 600.000 nevinih muškaraca, žena i dece, nema mesta u modernoj Mađarskoj“, saopštila je ambasada.

Odgovarajući na reakciju, Zoltan Kovač, portparol mađarske vlade, rekao je da iako Budimpešta „priznaje ulogu Mikloša Hortija u mađarskoj državi i izgradnji nacije posle Prvog svetskog rata, ona ima stav o njegovim postupcima tokom Drugog svetskog rata.”

On je ukazao na govor premijera Orbana iz 2017. godine, u kojem je rekao da je neuspeh njegove zemlje da zaštiti Jevreje i saradnja sa nacistima tokom Drugog svetskog rata bio zločin.