16.09.2023.

07:51

Foto: Printskrin

Planeta

Ukrajina u nokdaunu! Zapad zatečen Putinovom kolosalnom pobedom, sve nade neprijatelja Moskve pale u vodu!

Poslednjih meseci, kako navode, "opala je međunarodna volja da se javno osudi Rusija".

"Nekoliko zemalja u razvoju izjasnilo se protiv poziva Ukrajine i njenih pristalica da zatraže reparacije od Rusije i da se formira međunarodni tribunal koji bi sudio ruskim liderima", piše list.

Osim toga, list ističe da će tokom 78. zasedanja Generalne skupštine UN zemlje u razvoju pokušati da skrenu pažnju međunarodne zajednice sa ukrajinskog pitanja na pitanja koja se smatraju prioritetima za Globalni jug, kao što je održivi razvoj.

U tom kontekstu, bivši zvaničnik nemačke odbrane i sadašnji direktor konsultantske kuće "Jurejža Grup" Jan Tehau izjavio je da su neki zapadni zvaničnici "potcenili stepen nepoverenja prema SAD i Evropi u nekim delovima sveta, kao i želju aktera, kao što su Brazil i Južna Afrika, da potvrde svoju nezavisnost i interese na međunarodnoj sceni".

- Jasno je da je Zapad, generalno gledano, bio iznenađen prilično opštim oklevanjem mnogih zemalja takozvanog Globalnog juga da uskoče u vagon - kazao je Tehau.

Ranije je "Fajnenšel tajms" izvestio da Ukrajina pojačava napore da prikupi podršku više zemalja Globalnog juga.

"Svi ovi diplomatski napori dolaze u trenutku kada dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva sporo napreduje, stvarajući tenzije između Kijeva i njegovih zapadnih saveznika, na čelu sa Sjedinjenim Državama", napominje list.

Kako se navodi, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov kazao je da je njihova misija da "održavaju dobre odnose sa što više zemalja i da čine sve što je moguće da ne podrže Rusiju".