17.09.2023.

17:27

Foto: Shuterstock

Planeta

Bolje ćutite jer zavisite od nas! Budimpešta žestoko odgovorila Stokholmu: Švedska nam drži lekcije o demokartiji, a želi u NATO!

Mađarska vlada objavila je neobično diplomatsko pismo upućeno iz Budimpešte u Stokholm, u kome je osnovna poruka – kako možete ohrabriti mađarske parlamentarce da ratifikuju ulazak Švedske u NATO ako ih istovremeno optužujete za uništavanje demokratije u Mađarskoj?

Uz Tursku, Mađarska je poslednja članica NATO koja još nije ratifikovala ulazak Švedske u NATO, a vlada premijera Viktora Orbana želi da švedske vlasti i civilno društvo prestanu da prozivaju Mađarsku i da joj drže lekcije o demokratiji, piše Večernji list.

Pod Orbanovom vlašću Mađarska je doživela kolaps nezavisnosti sudstva, medija i drugih delova društva, za šta objektivno svedoči u izveštajima raznih organizacija, ali Budimpešta, koja drži adut u ruci kada je reč o odlaganje ratifikacije ulaska Švedske u NATO, kao da poručuje Šveđanima: bolje da o tome ne govorite, jer zavisite od naše ratifikacije.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto napisao je u pismu svom švedskom kolegi Tobijasu Bilstromu da su Mađari „veoma negativno primili niz pristrasnih, netačnih i nepravednih optužbi švedskih političara”. Ove optužbe „dovode u pitanje zrelost mađarskog naroda da donosi odluke o budućnosti svoje zemlje”.

- Rekao sam vam: poslanici našeg parlamenta osvojili su mandate u demokratskoj trci. Kada čuju da ih vaši političari osuđuju kao nedemokratske i autoritarne, nemojte se iznenaditi ako to smatraju uvredljivim. A sada su, poštovani ministri, ti poslanici u vestima pročitali da se u delu školskog programa, koji je pripremila državna fondacija UR, učenicima škola u Švedskoj plasiraju teške optužbe i lažne informacije, sugerišući da je demokratija u Mađarskoj poslednjih godina u padu - piše ministar Sijarto u diplomatskoj prepisci koju je portparol Orbanove vlade ove nedelje objavio na društvenim mrežama.

Na kraju zaključuje da se nada da će švedski političari „konačno” uzeti u obzir „protivrečnost” na koju im ukazuje Sijarto: da ne mogu da kritikuju Mađare i da od njih očekuju brzu ratifikaciju ulaska Švedske u NATO. Prema pisanju švedskih medija, rad državne fondacije UR, na koji se Sijarto poziva, star je četiri godine i predstavlja video reportažu o urušavanju demokratije u Mađarskoj.