• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.08.2023

07:00

Odjeknulo Orbanovo dramatično upozorenje! Sad je sve jasno - oni kojima je poruka upućena nek stave prst na čelo!

Tanjug/Reuters

Politika

Odjeknulo Orbanovo dramatično upozorenje! Sad je sve jasno - oni kojima je poruka upućena nek stave prst na čelo!

Podeli vest

Ukoliko bi neko pokušao diverziju na "Balkanskom toku", poput napada u kojem je oštećen "Severni tok", to bismo smatrali terorističkim napadom i povodom za rat!

Ovo je poručio mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu s američkim novinarom Takerom Karlsonom, dodajući da bi u slučaju napada na ovaj gasovod, koji iz Rusije prolazi kroz Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku, Budimpešta i Beograd bi morali odmah da reaguju.

Orban nije rekao ko bi eventualno mogao da napravi tu diverziju, ali stručnjaci ističu da upozorenje mađarskog premijera treba ozbiljno shvatiti.

Smrtonosni udar

Orban je istakao da je Mađarska sabotažu "Severnog toka" odmah ocenila kao teroristički akt, dok je nedostatak oštre reakcije Nemačke nazvao "manifestacijom nedostatka suvereniteta".

- Budimpešta je odmah jasno stavila do znanja da postoji još jedan gasovod - ne "Severni tok", već južni tok ("Balkanski tok", prim. nov.), kojim se gas doprema iz Rusije duž južnog koridora, do Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske. Zajedno s premijerkom Srbije napomenuli smo da ako neko s južnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa severnim, to ćemo smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i odmah ćemo odgovoriti - istakao je Orban, koji je dodao da poziva na odustajanje od takvih planova.

Upitan čiji je plan da se napadne "Balkanski tok", mađarski lider nije otkrio kome tačno upućuje to upozorenje, već je samo odgovorio da nije reč o Rusiji.

- Nemojte to da radite! Možda to možete da radite s Nemcima, ali ne možete s ovim regionom - upozorio je Orban.

Foto: AP Photo/Seth Wenig

 

Američki novinar Taker Karlson, na drugoj strani, ustvrdio je da nema sumnje da je sabotažu "Severnog toka" organizovala administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena, na direktan ili indirektan način.

Komentarišući ovu izjavu mađarskog premijera, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović potvrđuje da bi sabotaža "Balkanskog toka" značila trajnu krizu i smrtonosni udar na Balkan.

- Orban je u poziciji da zna kakve bi štete nastupile za Mađarsku ukoliko bi se dogodila još jedna sabotaža, ovog puta na jugu, jer bi ta šteta mogla da ga svrgne s vlasti, a njegovu zemlju uvede u trajnu krizu. Postavlja se i pitanje šta bi Amerika sa svojim saveznicima mogla da uradi takvom jednom sabotažom. To bi bila igra na sve ili ništa, a u politici to nije preporučljivo. Nije ohrabrujuće to što se objavljuje informacija da bi "Balkanski tok" mogao da bude van pogona. To samo po sebi nije dobro za ukupnu situaciju, ne samo u našem regionu i u Evropi, već i u svetu. To bi bio potez očajnika, bez obzira na to o kome je reč - naglašava Jovanović.

Ozbiljno shvatiti

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović ocenjuje da Orbanovu izjavu treba shvatiti veoma ozbiljno i da bi udar na "Balkanski tok", koji predstavlja žilu kucavicu energetskog sistema, predstavljao ozbiljnu pretnju za Mađarsku, ali i za Srbiju.

Foto: Pedja Milosavljević

 

- Mislim da je ovo poruka onima koji bi hteli da izvrše takav teroristički čin. Orbanova izjava nije slučajna, ona je sigurno potkrepljena obaveštajnim podacima službi. Zamislite da se izvrši jedan takav teroristički čin, kakav bi to bio udar na privredu i stanovništvo uoči početka grejne sezone. "Balkanski tok" možemo nazvati žilom kucavicom energetskog sistema. Onima koji bi imali takve namere, a videli smo da su određeni zapadni centri moći imali te namere i za "Severnu tok", meta je opet Rusija, ali bi posledice trpele Mađarska, Srbija, Bugarska, Turska - ističe Bjegović.

Kovač: Amerika ne odustaje od prekida 'Balkanskog toka'

General Mitar Kovač tvrdi da još od eksplozije na "Severnom toku" postoje spekulacije da Amerika ima u planu da uništi i "Balkanski tok" i tako odseče Zapadnu Evropu od ruskih energenata.

- Amerika ne odustaje od toga da u svim segmentima odseče Evropsku uniju, pre svega Zapadnu Evropu, od energenata kojima se snabdeva iz Rusije. Kao premijer Orban verovatno ima određene informacije obaveštajnih bezbednosnih službi te zemlje, možda i nekih drugih zemalja saveznica - uveren je Kovač.

Činjenice o napadu na 'Severni tok'

* Najmanje 50 metara podvodnih cevi kroz koje prolazi ruski gas do Nemačke uništeno je u eksploziji u septembru prošle godine
* Na video-snimku koji je snimila norveška kompanija za robotiku, a objavio švedski list "Ekspresen" videla se velika rupa na cevi "Severnog toka"
* U februaru ove godine američki novinar Simor Herš objavio je da je istragom utvrđeno da su Amerikanci postavili eksploziv, a da su ga aktivirali Norvežani
* Prema Heršovim rečima, odluku o pokretanju ove operacije doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, posle devet meseci razgovora sa stručnjacima za nacionalnu bezbednost

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija