• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

14.09.2023

16:46

Snažne reči na samitu u Budimpešti odjeknule u regionu, Orban ne da na Srbe: ''Oni nisu problem, nego rešenje na Balkanu''

Tanjug/AP/Szilard Koszticsak (SUB)

Vesti

Snažne reči na samitu u Budimpešti odjeknule u regionu, Orban ne da na Srbe: ''Oni nisu problem, nego rešenje na Balkanu''

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas u obraćanju na Demografskom samitu u Budimpešti da Srbi nisu problem nego rešenje za Balkan.

- Dugo smo živeli zajedno i znamo sa čime se suočavaju - rekao je Orban, koji je pozdravio učešće srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Premijer Mađarske je rekao da se Balkan suočava sa brojnim izazovima i da je stabilnost regiona važna. Govoreći o demografiji, Orban je rekao da su u Evropi napadnute osnovne porodične vrednosti, ali da Mađarska neće odustati od zaštite porodice.

- U Evropi imamo progresivnu i liberalnu elitu. Umesto važnih pitanja, kao što je demografska budućnost, oni se bave glupim i nevažnim pitanjima - rekao je Orban, prenela je Srna. On je rekao da je zabrinjavajući odnos prema porodici jer se nameću teme o važnosti individualizma.

- Cilj liberala je da se izazove strateški strah od budućnosti - naveo je Orban. Prema njegovim rečima, razmišljanje zapadne elite je davno viđena i strašna noćna mora, a stanje svesti određuje budućnost.

- Organizacija ovog samita nije samo dobra stvar nego je obaveza prema budućnosti, deci i civilizaciji. Mađarska je inkubator konzervativne politike. Nudimo efikasna rešenja i imamo mnogo projekata koje se odnose na saradnju države i crkve, uz moderno obrazovanje, ali najvažnije ostaje pitanje demografske slike - dodao je Orban.

On je istakao da porodičnu politiku treba zasnivati na majkama, a država treba svim sredstvima braniti porodicu.

- Udvostručili smo zaradu porodica sa dvoje dece. Porodice imaju podršku pri izgradnji ili obnovi nekretnina. Majke sa četvoro i više dece ne plaćaju porez na dohodak. To ćemo smanjiti i na troje dece. Ako želiš budućnost za otadžbinu, treba da podržavaš majke - istakao je Orban.

- Majka je žena, a otac muškarac - dodao je Orban, što je uvršteno i u zakon.

- Mađari su na referendumu odlučili da se odbrane od LGBT propagande - naglasio je on. Orban je istakao da je usporen pad nataliteta, ali da je cilj da se preokrene ta pojava.

- Prelomni trenutak za demografiju treba da bude rast nataliteta. Sada krećemo u drugu fazu. Učinili smo mnogo, ali to nije dovoljno. Podržaćemo porodicu i nastavićemo da pomažemo - rekao je mađarski premijer.

Domaćini skupa u Budimpešti okupili su 60 šefova država i vlada, vođa crkava, medijskih ličnosti, mislilaca i lidera nevladinih organizacija sa četiri kontinenta.

Demografski samit u Budimpešti je najvažniji međunarodni strateški forum o demografskim pitanjima koji se održava od 2015. godine, a pre dve godine učesnicima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tada obavljao funkciju srpskog člana Predsedništva BiH.

Učesnici dvodnevnog samita podeliće svoja razmišljanja o tome kako stvoriti sigurnu i predvidljivu budućnost za porodice i buduće generacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija