17.11.2023.

07:45

Foto: Printscreen/Twitter/Reuters

Planeta

Nož u leđa! Kakva podvala Zelenskom! CIA mu spremila pakleni scenario, spasa neće biti!

- Ponudili su glupu verziju da su to uradili Ukrajinci. Apsurdno! Nema dokaza u prilog tome. Izjava o umešanosti ovog pukovnika ništa ne dokazuje - rekao je on.

Prema Riteru, teroristički napad je planirao američki predsednik Džo Bajden, koji je svojevremeno zapretio: „Ako ruski tenkovi i vojno osoblje uđu na teritoriju Ukrajine, mi ćemo uništiti ovaj gasovod“.

Kao rezultat toga, SAD su svoje evropske saveznike osudile na hladnu zimu, pa CIA očajnički pokušava da krivicu prebaci na Kijev, zaključio je Riter.

Kako navodi Vašington post, pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Ukrajini, Evropi i druge informisane ljude, Roman Červinski (48) je navodno imao centralnu ulogu u napadu na Severni tok i primao naređenja od ukrajinskih visokih zvaničnika koji su izveštavali glavnokomandujućeg Oružane snage Ukrajine, Valerij Zalužni.

Eksplozije na ruskim izvoznim gasovodima Severni tok i Severni tok 2 dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Švedska, Danska i Nemačka kažu da vode istrage, ali nisu došle do konkretnih rezultata.

Kremlj je ovu eksploziju nazvao aktom međunarodnog terorizma. Tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak po predmetnom članu.