05.03.2024.

19:00

Foto: EPA/printscreen

Planeta

Kraj! Putin upravo objavio: Ovo više ne postoji! Rusija gazi kao nikada do sada!

- Prethodnih godina se mnogo toga promenilo u agroindustrijskom sektoru. Godine 2000. zavisili smo od skoro svih glavnih komponenti i oblasti da bismo zemlju obezbedili hranom. Sada takva zavisnost praktično ne postoji - istakao je ruski lider na sastanku sa radnicima agroindustrijskog kompleksa.

Rusija – četvrta po izvozu poljoprivrednih proizvoda u svetu

Prema njegovim rečima, Rusija je postala četvrta zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, prihod od izvoza iznosio je 43,5 milijardi dolara.

- Postali smo četvrta zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, a prva zemlja u svetu po (izvozu) pšenice. Od prodaje proizvoda na inostranom tržištu prihod je iznosio 43,5 milijardi dolara. Mi smo jedna od prvih zemalja u svetu po proizvodnji mesa u zemlji i to je takođe vezano za agronomske aktivnosti, stočna hrana je potrebna. Ovakvi rezultati nisu nikada zabeleženi u agroindustrijskom kompleksu zemlje - rekao je šef države.

- Čak ni za vreme cara nije bilo takvih rezultata - primetio je predsednik.

- Nije. Tada nije bilo takvih tehnologija - potvrdio je ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

Putin je naveo rekordne količine žetve žitarica u Rusiji koje su iznosile 157 miliona tona 2022. godine i 147 miliona tona 2023. godine.

Predsednik je naglasio da je poljoprivredna industrija tehnološki sve naprednija i da je treba popularisati.