19.05.2024.

20:05

Foto: Informer printscreen

Planeta

Ekskluzivno na Informer TV! Intervju sa počasnim konzulom Srbije u Slovačkoj! Iskreno o odnosima dva bratska naroda govorio je Miomir Vrlik! (VIDEO)

Počasni konzul Srbije u Slovačkoj govorio je o odnosu dve države i dva naroda koji su uvek bili prijateljski.

-Naši odnosi su istorijski i idu vekovima unazad, još dok su Srbi išlli na studije u Ugarsku. To su bili počeci naših odnosa, koji su ostali dobri i tokom narednih godina. Malo se to promenilo u socijalizmu, kada smo i mi hteli da krenemo putem kojim je krenuo predsednik Tito kod vas, ali je 1968. za nas to bilo nemoguće. Nakon toga su uspostavljeni odnosi ponovo bili odlični. Malo nas je bilo sramota što smo pre dvadeset godina dozvolilli NATO avionima da prelete i bombarduju Beograd. To je danas sram svih nas, običnih stanovnika. Vlada je odlučila, očigledno pod utiskom  NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država. To je razlog koji ja spominjem u svakoj prilici.  Tako da su odnosi odlični- rekao je gospodin Miomir Vrlik.

Informer

Miomir Vrlik

On je govorio o dobrim odnosima koje naša država ima prema svim nacionalnim manjinama koji žive u Srbiji, ne samo Slovacima, već i Mađarima i Rumunima.

-Poznat nam je odnos Srbije prema manjinama. Najveća slovačka manjinska zajednica je u Srbiji. Tako da nam je poznato da je politika velikodušna prema svim nacionalnostima, ne samo prema Slovacima, nego i prema Mađarima i Rumunima. To je poznato. Iz toga i dalje proizilaze dobri odnosi. Vrhunac će biti kada će slovačka naivna umetnost, slikarstvo iz Kovačice, bude bila uvrštena na Uneskovu listu. To će biti vrhunac- rekao je Vrlik.

Ceo intervju sa počasnim konzulom Vrlikom pogledajte u videu ispod: