• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S

16.05.2024

19:21

SAD zahvalilie Crnoj Gori na impresivnom doprinosu NATO i odbrani Ukrajine! Da li je realno da neko ovo kaže!

Beta

Balkan

SAD zahvalilie Crnoj Gori na impresivnom doprinosu NATO i odbrani Ukrajine! Da li je realno da neko ovo kaže!

Podeli vest

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović u poseti je SAD, gde je razgovarao sa brojnim članovima Kongresa koji su posle sastanka istakli važnu ulogu Crne Gore kao članice NATO. Čak se predsedavajući Odbora za spoljne pposlove demokratski senator Ben Kardin zahvalio Crnoj Gori na vitalnoj ulozi kao članice NATO i podršci za Ukrajinu!

Istakao je da je predložio SAD da Crna Gora bude njihov glavni strateški partner na Zapadnom Balkanu i dodao da će u narednom periodu raditi na formalizaciji tog partnerstva.

- Uspešni i sadržajni sastanci sa brojnim američkim senatorima. Potvrđena snažna podrška našoj reformskoj agendi i nastavku demokratskog razvoja u Crnoj Gori. Istakao sam kako je strateško partnerstvo između Crne Gore i SAD neophodno. Ono bi doprinelo jačanju naše stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta - objavio je Milatović na Iksu.

Navodi da je podržao izglasavanju Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana koji je iniciran od strane senatora, a "koji bi pokazao dodatnu posvećenost SAD demokratskoj konsolidaciji i ekonomskom razvoju regiona, posebno kada se radi o kritičnoj infrastrukturi, trgovini, borbi protiv korupcije i vladavini prava".

Milatović se sastao sa članovima Odbora za spoljne poslove u Senatu: predsedavajućim Benom Kardinom, vodećim republikanskim članom odbora Džimom Rišom, senatorkom Džin Šahin, te senatorima Pitom Riketsom i Krisom Marfiijem. Takođe je razgovarao sa senatorima Rodžerom Vikerom i Piterom Velčom.

Predsedavajući odbora, demokratski senator Ben Kardin, na Iksu je objavio da je imao „produktivan razgovor sa Milatovićem".

- Zahvalni smo Crnoj Gori na vitalnoj ulozi kao članice NATO-a i podršci za Ukrajinu. SAD podržavaju primenu reformi u Crnoj Gori koje su potrebne za članstvo u EU - napisao je Kardin.

Republikanski senator Džim Riš je u saopštenju naveo da „Crna Gora ima važnu ulogu kao članica NATO-a u jačanju kolektivne odbrane, dok Rusija i Kina predstavljaju ozbiljnu pretnju po transatlantsku bezbednost".

„Crna Gora je uvek imala značajnu ulogu u budućnosti Zapadnog Balkana i drago mi je što sam mogao sa predsednikom Milatovićem da razgovaram o tome kako naše dve zemlje mogu da rade zajedno i unaprede zajedničke interese u regionu. Nadam se da će Crna Gora nastaviti da se integriše u transatlantsku zajednicu i doprinese zajedničkim regionalnim naporima, napretku ka EU i izdvajanju 2 odsto BDP-a na odbranu", rekao je senator Riš.

Senatorka Šahin, predsedavajuća senatskog Pododbora za Evropu, poručila je posle razgovora da je Crna Gora važan saveznik.

„SAD su zahvalne na njenom impresivnom doprinosu NATO-u kao i nastavku podrške Ukrajini. Radujem se davanju podrške njenim naporima ka pristupanju EU", navela je Šahin na Iksu.

U najavi Milatovićeve posete koju je objavio njegov kabinet, navodi se i da će predsednik Crne Gore tokom posete Americi održati predavanje na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins, te da će biti gost na posebnoj sesiji Atlantskog saveta.

Crnogorski predsednik je, kao najmlađi šef NATO članice, u ponedeljak otvorio NATO samit mladih na Floridi.

- Jačanje kredibiliteta NATO članstva je jedan od ključnih prioriteta Crne Gore i nalazi se u samom vrhu moje agende. Članstvo Crne Gore u NATO doprinelo je jačanju naše geopolitičke pozicije, ali i unapređenju demokratizacije, vladavine prava i izgradnji nezavisnih institucija", navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

Vesti

Stručnjaci otkrivaju kada je pravo vreme za kupovinu! Evo gde su drva najjeftinija
Društvo

Stručnjaci otkrivaju kada je pravo vreme za kupovinu! Evo gde su drva najjeftinija

Leto još nije počelo, a mnogi već razmišljaju o grejanju sledeće zime. Građani koji se greju na drva i pelet već obilaze stovarišta i kupuju ogrev, budući da je sada jeftiniji. I profesor Branko Glavonjić savetuje da se ne čeka septembar i oktobar, jer nije realno očekivati neki drastičan pad cena u narednom periodu. Branko Glavonjić je rekao da se građanima već od marta, aprila, savetuje da je pravo vreme da počnu sa nabavkom ogreva za sledeću grejnu sezonu. Trend pada cena drvnih goriva se nastavio i u maju

03.06.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija