Autor: Informer.rs

27.05.2024.

23:20

Foto: wikipedia/shutterstock

Planeta

Procureo tajni CIA dokument! Vašington je hteo da Rusi upadnu u Beograd i sruše režim, to je bio i njihov interes!

Tajni dokument ima tri tačke - unutrašnja stabilnost, spoljne pretnje i funkcionisanje vlade u SFRJ.

Prvi deo dokumenta sastojao se iz osam stavki:

- Vlada Jugoslavije će gotovo sigurno nastaviti dosadašnju ograničenu saradnju sa Zapadom. 

- Sadašnji režim u Jugoslaviji će gotovo sigurno zadržati čvrstu kontrolu nad KPJ, oružanim i bezbednosnim snagama.

- KPJ će nesumnjivo zadržati monopol vlasti, uprkos blagoj smanjenju kontrole i privremenim izmenama ekonomskih ciljeva Partije.

- Među seljacima raste nemir i uočeno je nezadovoljstvo u srednjim i nižim redovima KPJ.

- Ubistvo ili smrt Tita bi oslabili režim, ali je malo verovatno da će prekinuti vlast kumunista u zemlji ili proizvesti fundamentalne promene u spoljnoj ili unutrašnjoj politici režima.

- Informativni napori da se prodre i potkopa režim će skoro sigurno propasti.

- Mogućnosti napada sovjetskih satelita na Jugoslaviju se dodatno povećala od proleća 1951. Ako sateliti, uz sovjetsku logističku podršku, napadnu pre 1953. godine, verovatno bi mogli da savladaju organizovani otpor Jugoslavije u roku od nekoliko meseci, piše u izveštaju.

Informer

 

Znali su za partijske čistke i oduzimanje zemlje

U dokumentu je navedeno i na koji način je Tito uspeo da osigura vlast unutar zemlje.

Kako piše u CIA izveštaju, tiha čistka nezadovoljnih elemenata unutar KPJ trajaće tokom zime 1951-1952. godine.

Ova čistka će ojačati kontrolu režima nad Partijom i povećati njenu popularnost.

- Državni udar protiv Tita od strane visokih članova KPJ, oružanih snaga, snaga bezbednosti ili drugih nezadovoljnih elemenata je do sada bio neuspešan, ali ne i nemoguć. Titu su za sada partija i oružane i bezbednosne snaga lojalne i poslušne, a protivnici režima očigledno više preferiraju uspostavljanje strane kontrole iz Moskve. Na nama je da nadziremo potencijalni subverzivni efekat ovih elemenata - napisano je u izveštaju.

Informer

 

Dalje je navedeno kako je nezadovoljstvo među seljacima pogotovo srpskim, aktivna pretnja zbog nasilne kolektivizacije zemljišta na kojoj KPJ insistira. CIA je ispratila i aktivnosti nekoliko prosrpskih organizacija i disidenata u dijaspori, pogotovo u SAD koji aktivno zagovaraju potencijalnu pobunu protiv režima Josipa Broza Tita.

Znali su šta smera KGB

- Ubistvo Tita ostaje mogućnost. Njegova smrt bila bi ozbiljan potres za režim, ali je gotovo izvesno je da će se KPJ, oružane snage i službe bezbednosti okupiti oko njegovih naslednika, poput Ivana Ribara. Spoljna i unutrašnja politika novih lidera će gotovo sigurno pratiti onu koju je Tito uspostavio u protekle tri godine, a nesloga oko unutrašnjih pitanja mogla bi se razviti unutar vladajuće grupe nakon prvih meseci vlasti, ali strah od sovjetskog napada verovatno bi smanjio obim ovakvih neslaganja - navedeno je u dokumentu.

Informer

 

CIA je dalje navela da bi staljinisti unutar KPJ mogli pokušati da subverzivnim aktivnostima oslabe odbranu Jugoslavije i okrenu je prema Zapadu, što bi olakšali sovjetski upad u zemlju.

Pored toga, CIA navedI da je upad SSSR u Jugoslaviju problematičan po Zapad zbog daljeg širenja Gvozdene zavese, ali bi invazija na Jugoslaviju bila i konstruktivna jer bi odvlačila pažnju SSSR-a od Vijetnama i Koreje čime bi bio stvoren prostor za politički manevar SAD na dalekom Istoku.

Ovaj dokument obelodanjen je 8. septembra 2000. godine zahvaljujući Zakonu o informacijama od javnog značaja u SAD.