02.06.2024.

07:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Nije dobro! Bajden video šta Rusi rade, pa hitno doneo odluku! Cela planeta drhti i čeka neizbežan odgovor Moskve!

"U Ovalnoj sobi, Salivan je tvrdio da bi Ukrajina trebalo da bude u mogućnosti da koristi američko oružje kako bi da odbije ruske napade na Harkov posebno u svrhe protivvatre", navodi se u članku.

Navode da je sastanak Blinkena sa Bajdenom održan 15. maja. Prethodila je poseta delegacije ukrajinskih parlamentaraca Vašingtonu, tokom koje su insistirali na ranjivosti pozicija Oružanih snaga Ukrajine i tražili odgovarajuću dozvolu od SAD.

"Predsednik se složio i naložio Salivanu i Pentagonu da počnu da promene odluku", navodi se u objavi.

Dok su se razgovori odvijali u Beloj kući, državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Kijev na razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima.

Nakon posete Ukrajini, državni sekretar se sastao sa Bajdenom. Tokom sastanka, Blinken je rekao predsedniku da je "Rusija iskoristila zabranu".

"Razgovor sa Blinkenom 17. maja još jednom je uverio predsednika da je to bio pravi korak", ističe se u publikaciji.

Kako su anonimni sagovornici lista preneli, Bajdenovu odluku diktirao je strah da Kijev izgubi Harkov sa mogućnošću gubitka i drugih delova istočne Ukrajine.

Pored toga, nakon što su ruske snage počele napredovati u pravcu Harkova, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin počeo je da razgovara sa svojim timom o "vojnim prednostima" ukidanja zabrane napada na ruske ciljeve.

Džejk Salivan, Lojd Ostin i načelnik generalštaba SAD vazduhoplovni general Čarls Braun 13. maja su održali video poziv sa Vladimirom Zelenskim, tokom kojeg je Zelenski zvanično zahtevao da Bela kuća ukine ograničenja i istovremeno ubrza snabdevanje Kijeva protivtenkovskom i protivvazdušnom opremom.

"Nakon poziva, Salivan, Ostin i Braun su se složili da daju Bajdenu zvaničnu preporuku da ukine američka ograničenja", rezimira list.

U petak je Kijev dobio poruku od Sjedinjenih Država o mogućnosti upotrebe isporučenog američkog oružja za napade na rusku teritoriju, rekao je Vladimir Zelenski, nazvavši sadržaj poruke "korak napred", ali ne navodeći detalje.

Ranije je predstavnik američkog Stejt departmenta rekao za RIA Novosti da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za protivbaterijsku borbu protiv ciljeva na ruskoj teritoriji koji ugrožavaju oblast Harkova , ali je ostavio na snazi zabranu upotrebe ATACMS-a, operativno-taktičke rakete i druga oružja velikog dometa.

Kako je u petak objavio "Volstrit džornal", pozivajući se na američke zvaničnike, Sad će dozvoliti Kijevu da koristi HIMARS MLRS, GMLRS raketne sisteme i artiljeriju za napade na rusku teritoriju u blizini Harkovske oblasti.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg primetio da su neki saveznici, uključujući Veliku Britaniju, snabdevali Ukrajinu svojim oružjem "bez ikakvih ograničenja" usred rasprave država Alijanse da ukinu ograničenja Kijevu na upotrebu zapadnog oružja za napade na rusku teritoriju.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da predstavnici zemalja NATO-a moraju da budu svesni "čime se igraju" kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da udari "legitimne ciljeve" duboko u rusku teritoriju raketnim sistemima Zapada.