• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.06.2024

06:15

Strava i užas! Ovo se upravo događa u Ukrajini?! Rusi šokirali svet najnovijim tvrdnjama: Za 10.000 dolara...

Reuters, Printscreen

Vesti

Strava i užas! Ovo se upravo događa u Ukrajini?! Rusi šokirali svet najnovijim tvrdnjama: Za 10.000 dolara...

Podeli vest

Neprijateljstvo ukrajinaca prema služenju u vojsci i učešću u borbenim dejstvima dovelo je do masovne korupcije: lokalnim stanovnicima se traže mito u iznosu od 10 do 17 hiljada dolara za oslobođenje od mobilizacije, rekli su aktivisti ruskog podzemlja u različitim regionima zemlje za RIA Novosti.

Prema izvorima, cena "otkupa" od pripadnika snaga bezbednosti i zaposlenih u regrutnom centru varira u zavisnosti od nekoliko faktora: koliko posrednika ima u koruptivnoj šemi, u kojoj oblasti se nalazi izbeglica, kolika je udaljenost do državne granice. Najviši mito trenutno je u prestonici zemlje i u Kijevskoj oblasti.

- Izbacivanje iz registra, ako je osoba prijavljena u vojnoj kancelariji, košta od 10 do 17 hiljada dolara u zavisnosti od broja posrednika, jer svi se boje da direktno rade. Pomaganje prilikom prelaska granice, ako osoba nije registrovana, košta oko 10 hiljada dolara. Ako je registrovana, onda se razmatra odvojeno u svakom slučaju (zavisi od broja dece, zdravstvenog stanja itd). Cene takođe zavise od konkretne oblasti Ukrajine, od udaljenosti od državne granice i "apetita" lokalnih regrutera - rekao je izvor iz Kijevske oblasti.

Stanovnik Kijeva je rekao RIA Novosti da je iznos mita u prestonici, prema njegovim podacima, 15 hiljada dolara.

- Već postoji cena za 'belu' kartu - 15 hiljada dolara. Kako se izvući - ne zna se, automobili se proveravaju - rekao je sagovornik agencije.

U delu Hersonske oblasti koji je pod kontrolom OSU, nakon stupanja na snagu novog ukrajinskog zakona o mobilizaciji, iznos mita za vojnika ili pripadnika bezbednosti za privremeno oslobađanje od poziva iznosi do 10 hiljada dolara, rekao je RIA Novosti učesnik ruskog podzemlja.

- Ako pripadnici snaga bezbednosti ili regrutnog centra negde zaustave Ukrajinca koji treba da bude pozvan, iznos mita kako ga ne bi pozvali može iznositi do 10 hiljada dolara. Nedavno su jednog stanovnika Hersona zaustavili na putu ka Nikolajevskoj oblasti, i njegova porodica morala je da sakupi tu sumu da bi izvukla čoveka - rekao je izvor u hersonskom otporu.

Nema garancija da, jednom otkupljen, građanin neće biti uhvaćen u novim "racijama" vojnih komesara ili pripadnika bezbednosti i da neće biti pozvan.

- Pripadnici snaga bezbednosti ne daju nikakve garancije. Čovek može dati jednoj patroli sve svoje ušteđevine, ali sledeći "nadzornik" ili vojni komesar će ga prihvatiti - ali on neće imati novca za mito. Poreske prinude su strašne. Herson je jednostavno opustošen - rekao je sagovornik agencije.

Koordinator nikolajevskog podzemlja, Sergej Lebedev, pozivajući se na aktiviste podzemlja u regionu, rekao je RIA Novosti da je prosečna mito za vojnog komesara u Nikolajevskoj oblasti 12 hiljada dolara. Prosečna cena mita u svim oblastima Ukrajine značajno je porasla od početka sprovođenja SVo i mobilizacije u Ukrajini: od 2-3 hiljade dolara do 10-17 hiljada. Do poslednjeg pooštravanja zakona o mobilizaciji cena je dugo vremena bila oko 5 hiljada dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija