08.06.2024.

14:25

Foto: Shutterstock

Planeta

Evropa će biti puna vreća za leševe! Bivši zvaničnik Pentagona šokirao javnost: Svi strahuju od raspada!

- Lideri NATO-a strahuju od raspada Ukrajine, dok se pitaju šta će Rusi učiniti sledeće, oni praktično nemaju opcija za spas Ukrajine - navodi se u materijalu.

Napominje se da je Ukrajina na ivici kolapsa. Ukrajinske oružane snage nemaju dovoljno vojnika, a situacija je svakim danom sve gora jer vojska nastavlja da trpi velike gubitke.

Kijev ne može da zameni mrtve vojnike, a tekući program prinudne regrutacije nije u stanju da zameni obučeno osoblje, objasnio je autor članka.

- Uvođenje NATO vojnika u relativno malom broju nije rešenje za problem. To samo znači da će Evropa uskoro biti puna vreća za leševe - rezimira se u članku.

U poslednje vreme zapadni političari sve češće traže da se ukrajinskim oružanim snagama dozvoli izvođenje udara na ruskoj teritoriji. Ovu izjavu dao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ovaj stav je podržao francuski predsednik Emanuel Makron, a danski ministar spoljnih poslova Lars Løkke Rasmusen rekao je da će Kopenhagen dozvoliti Kijevu da koristi lovce F-16 u tu svrhu.

Istovremeno, druge zemlje alijanse su se tome usprotivile. Prema rečima zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija, Ukrajina bi trebalo da koristi oružje dobijeno od Zapada samo na svojoj teritoriji.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je planove NATO-a ludom idejom.

Vladimir Putin je naglasio da predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svesni „čime se igraju“ kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa „legitimne ciljeve“ duboko u rusku teritoriju. Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Moskva zna da se pokušaji da se američkim oružjem udari na teritoriju Rusije već izvode.