• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.06.2024

13:40

Kakav preokret u Nemačkoj! Lider CSU: Rusija nije neprijatelj Evrope! Kijev dobio šokantne vesti - ništa od najvećeg obećanja?!

Shutterstock, ATA Images, Reuters

Vesti

Kakav preokret u Nemačkoj! Lider CSU: Rusija nije neprijatelj Evrope! Kijev dobio šokantne vesti - ništa od najvećeg obećanja?!

Podeli vest

Premijer nemačke pokrajine Bavarska i lider CSU Markus Zeder izjavio je da bi trebalo biti umeren kada se radi o sankcijama Rusiji, i istakao da ne vidi Ukrajinu u NATO-u, kao i da bi želeo da se Severni tok 2 pusti u funkciju, jer ako toga ne bude - u Nemačkoj bi moglo da bude veoma hladno.

Zeder je, u intervjuu za Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ), rekao da, kada se radi o ratu u Ukrajini, najvažnije je da se osudi agresija i izbegne eskalacija, jer niko ne može da želi rat u Evropi.

Prema njegovim rečima, teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine po međunarodnom pravu moraju da se poštuju, ali i da stalne, nove pretnje i sve oštrije sankcije Rusiji same po sebi ne mogu da budu rešenje, jer već duže vreme imaju slab efekat, dok bi nove sankcije bile jednako štetne za samu Nemačku.

- Na primer, isključivanje Rusije iz finansijskog sistema SWIFT. Držanje Severnog toka 2 zatvorenog ili čak generalno zaustavljanje svih isporuka gasa iz Rusije takođe bi uticalo na našu zemlju. Čak i tokom najgoreg perioda Hladnog rata, energetska veza između Sovjetskog Saveza i Nemačke se nije dovodila u pitanje - rekao je premijer Bavarske.

On je, na opasku da će Zapad jednom morati da odgovori na suštinsko pitanje - da li je proširenje NATO-a na Ukrajinu planirano ili nije, rekao da svakako ne treba dozvoliti da Rusija nešto diktira, ali da ipak mora da se da odgovor.

- Sa moje tačke gledišta, jasno je: proširenje NATO-a na istok da bi uključilo Ukrajinu već dugo nije na dnevnom redu. Prema Statutu, NATO je otvoren za svaku demokratsku evropsku zemlju. Isključivanje Ukrajine značilo bi popuštanje ruskoj uceni. Zaštita naših saveznika, poput Poljske i baltičkih država, obaveza je vojnog saveza. Ali, isto ne važi u Ukrajini: ovo nije slučaj NATO-a. Pitanje je jasnoće i poštenja da se definiše strategija koja to uzima u obzir dok štiti teritorijalni integritet Ukrajine - objasnio je Zeder.

Prema njegovim rečima Rusija je težak partner, ali ne i neprijatelj Evrope, jasan je on.

Većina Nemaca želi stabilne i mirne odnose sa Rusijom. Jedno je jasno: Rusija nije regionalna sila. Rusija jeste i ostaje velika sila. Čvrsto smo usidreni na Zapadu, ali moramo da ostanemo u kontaktu sa Moskvom - čak i ako je to uvek izazov - smatra Zeder.

Dodaje da, iako postoje značajne razlike sa Rusijom, iz političke perspektive, potrebna je i stabilnost.

- Kako je rekao kontradikcija je kada, s jedne strane, nemačka vlada postavlja oštre zahteve Rusiji, ali s druge strane nije spremna da pruži svoj doprinos većoj bezbednosti. Moramo suštinski ojačati Bundesver. Zato nema smisla kada neki Zeleni žele da isporučuju oružje Ukrajini i istovremeno govore o ograničenjima izvoza oružja - rekao je Zeder.

Kako kaže ne može da zamisli nemačke isporuke oružja Ukrajini i naglašava da cilj ne može da bude slanje nemačkih vojnika u Ukrajinu.

Zeder je rekao i da EU nije za stolom kada se razgovara o evropskoj bezbednosti, kao i treba ponovo da uzmemo probleme u Evropi više u svoje ruke.

Minhenska bezbednosna konferencija u februaru, nudi priliku da se strane u sukobu okupe. Predlažem da u Minhenu na konferenciji oživimo Normandijski format sa Nemačkom, Francuskom, Rusijom i Ukrajinom. Niko drugi ne govori o nemačkim vojnicima u Ukrajini, ali činjenica da to kada isključujete možda će umiriti Vladimira Putina - objasnio je Zeder.

Prema njegovim rečima, to očigledno izaziva Rusiju, i to mora da se "registruje", a sa druge strane Rusija mora da zna da će NATO učiniti sve da zaštiti sopstvenu teritoriju saveza, što je, smatra on, veoma važan signal saveznicima na istoku.

Dugoročno, Rusija nam je potrebna i kao partner u drugim problematičnim tačkama. I pored svih kritičnih promena u Rusiji, svoju spoljnu politiku moramo oblikovati i prema interesima. Ako se država ne ponaša u skladu sa našim vrednostima, deo našeg posla je da radimo na promeni vrednosti, ali to se ne može naterati. Spoljna politika stoga mora da pronađe pravi balans između vrednosti i interesa - rekao je Zeder.

On je istakao i da bi nemačku i evropsku spoljnu politiku trebalo da oblikuju više diplomate, a


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51