11.06.2024.

13:40

Foto: Reuters

Planeta

Ovo nije smelo da se dogodi! Moskva donosi stravičnu odluku! Sledi promena nuklearne doktrine, svet na ivici globalnog razaranja!

Pre nego što se donesu određene odluke, u našoj praksi nema preliminarnog izveštavanja o tome kakve promene se mogu napraviti, odgovorio je diplomata novinarima u Nižnjem Novgorodu na pitanje na koje odredbe ruske nuklearne doktrine mogu uticati moguće promene.

- Jedino mogu da kažem da se situacija dodatno komplikuje. Izazovi koji se povećavaju usled neprihvatljivih aktivnosti SAD i njihovih NATO saveznika, usmerenih na eskalaciju – van svake sumnje stavljaju pred nas pitanje kako osnovni dokumenti u sferi nuklearnog obuzdavanja mogu više da se usklade sa trenutnim potrebama - istakao je Rjabkov.

Ruski kriterijumi za upotrebu nuklearnog oružja nisu se menjali od one usvojene 2010. godine. U skladu s tim, Moskva će koristiti nuklearno oružje kao odgovor na napad nuklearnim oružjem ili drugim oružjem za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika”, ili u slučaju "agresije konvencionalnim oružjem, ako to ugrožava postojanje same države".

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prošle nedelje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da je ruska nuklearna doktrina živi instrument i da je moguće izvršiti izmene ukoliko bude potrebno.