22.06.2024.

05:30

Foto: RIA Novosti/shutterstock

Planeta

Otkrivena teška istina o Ukrajini! Zapadni mediji konačno progovorili: O ovome ćute svi, prava priča konačno izašla na videlo!

„U čemu je problem Ukrajine? Ti trgovci znaju da su profitirali i koriste rat kako bi podigli cene oružja do nebesa“, navodi se u članku.

Izvori u Ukrajini su preneli listu koja pokazuje da je cena nekih vrsta oružja porasla čak šest puta. Među njima su i 122-milimetarski višecievni raketni sistemi, piše Times.

Prema rečima osnivača ukrajinske Agencije za odbrambene nabavke Vladimira Pikuza, neki dobavljači i vlasnici skladišta oružja što duže zadržavaju zalihe jer znaju da će za šest meseci cena duplirati. On je izračunao da je potrebno oko 200 milijardi dolara kako bi se promenila situacija na bojnom polju.

List piše da Agencija za odbrambene nabavke traži oružje iz sovjetskog doba. Posebno su zainteresovani za preostale zalihe municije, jer postojeće brzo nestaju.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje konflikta, direktno uvlače NATO zemlje u sukob i predstavljaju „igru s vatrom“. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov napomenuo je da će svaka pošiljka koja sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta.