21.06.2024.

23:00

Foto: Shuterstock

Planeta

Ovo je katastrofa! Pentagon užasnuo američke vojnike! Na pomolu velika promena, najava sa vrha izazvala neviđen haos !

Kompanija BioMADE koja je dobila više od 500 miliona dolara finansiranja od Ministarstva odbrane, objavila je ranije ovog meseca da traži predloge za razvoj "inovacija u proizvodnji hrane koje smanjuju CO2 otisak u proizvodnji hrane u ... operativnim okruženjima".

To uključuje "nove metode ćelijske kulture pogodne za proizvodnju kultivisanog mesa/proteina", ili meso uzgojeno u laboratoriji, proizvod koji je još uvek u eksperimentalnim fazama. Ova vrsta mesa se uzgaja u laboratoriji iz životinjskih ćelija uz pomoć drugih hemikalija i pojavila se kao "opcija" za one koji brinu o "moralnosti" ubijanja životinja zarad mesa.

BioMADE tvrdi da će prehrambeni proizvodi uzgojeni u laboratoriji smanjiti CO2 otisak Pentagona, što je prioritet američke vojske dok sprovodi mandat Bajdenove administracije za rešavanje klimatskih promena i drugih "vouk" pitanja.

"Traže se inovacije u proizvodnji hrane koje smanjuju CO2 otisak proizvodnje hrane u i/ili transportu u operativna okruženja Ministarstva odbrane", navela je kompanija u saopštenju za medije. "Ono bi moglo uključivati, ali nije ograničeno na, proizvodnju vojnih obroka bogatih hranljivim materijama putem procesa fermentacije, korišćenjem sirovina sa jednim molekulom ugljenika (C1) za proizvodnju hrane i nove metode ćelijske kulture pogodne za proizvodnju uzgajanog mesa/proteina".

Informer

 

Kritičari partnerstva Ministarstva odbrane sa BioMADE-om kažu da američke trupe ne bi trebalo da se koriste kao zamorčići za testiranje mesnih proizvoda uzgojenih u laboratoriji koji su još u eksperimentalnoj fazi.

- Dolari poreskih obveznika ne bi trebalo da se koriste za finansiranje sektora mesa uzgojenog u laboratoriji. Naše trupe zaslužuju bolje nego da im se služi takvo meso, proizvedeno u bioreaktorima sa besmrtnim ćelijama i hemikalijama - rekao je Džek Habard, izvršni direktor Centra za životnu sredinu i dobrobit, potrošačke grupe koja analizira tržišta u razvoju, kao što je bioinženjering meso. 

Pentagon i njegovi spoljni partneri, kao deo svog napora da finansiraju "projekte alt-proteina", uložili su do 2 miliona dolara za takve projekte, piše "Fri bikon".

Pristalice ovih napora kažu da američka nacionalna bezbednost zavisi od suočavanja sa globalnim promenama i traženja novih tehnologija koje omogućavaju proizvode kao što je meso uzgojeno u laboratoriji.

- Jedan od najneposrednijih, politički izvodljivih i najsnažnijih načina da se ovo uradi (rešavanje klimatskih promena) je da američka vlada investira u alternativne načine proizvodnje mesa i ubrza ih - napisao je Met Spens, bivši zvaničnik Ministarstva odbrane.

Međutim, nedavne studije, uključujući i onu koju je objavio Univerzitet Kalifornije, sugerišu da je "otisak ugljen dioksida koji proizvodi meso uzgojeno u laboratoriji potencijalno gori od goveđeg mesa u maloprodaji."