• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

17.06.2024

20:00

Bolest koja jede meso širi se Japanom! Svet se tek izborio sa kovidom, a preti mu nova pošast!

clipart

Vesti

Bolest koja jede meso širi se Japanom! Svet se tek izborio sa kovidom, a preti mu nova pošast!

Podeli vest

Smrtonosna bakterija koja jede meso širi se sve brže u Japanu, a žarište je glavni grad Tokio. Simptomi počinju groznicom ili bolovima u mišićima, praćeni niskim krvnim pritiskom. U roku od 48 sati sledi otkazivanje organa i septički šok, a potom i smrt!

Jedina nada za obolele jeste brza terapija moćnim antibioticima, ali mnogi ne stignu na vreme do lekara!

Jede obolele

Britanski "Telegraf" navodi da je već zabeleženo 977 slučajeva "sindroma streptokoknog toksičnog šoka" (STSS), kako se stručno naziva ova bolest, što je mnogo više od 941 obolelog prošle godine. Da sve bude još strašnije, sam patogen je čest i pretpostavlja se da je između pet i 20 odsto zdravih odraslih osoba zaraženo bakterijom, ali nemaju simptome. 

Problem je što kod određenih pacijenata streptokoke mogu izazvati niz bolesti, od upale krajnika i impetiga do šarlaha i upale pluća, a u nekim posebno teškim slučajevima, ova bakterija može ući duboko u meka tkiva i mišiće prilikom posekotina i rana, gde izaziva nekrotizirajući fascitis ili "bolest koja jede meso". Upravo se ova bolest trenutno širi u Japanu, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za infektivne bolesti.

"Region Tokija je najviše pogođen, gde je zabeleženo 145 slučajeva u prvih šest meseci 2024. Najviše obolelih je kod starijih od 30 godina, dok je stopa smrtnosti oko 30 odsto", piše japanski list Asahi Šimbun.

Profesor na Medicinskom fakultetu u Brajtonu i Saseksu Džon Koen, kome su upravo specijalnost zarazne bolesti, navodi da nije neobično što je došlo do naglog povećanja broja slučajeva.

- U prošlosti smo imali takva povećanja u Velikoj Britaniji. To se može dogoditi zato što se s vremena na vreme pojavi novi soj bakterije - rekao je Džon Koen.

Posledica korone

Lekari smatraju da je pojava "bolesti koja jede jede meso" posledica gotovo dvoipogodišnje bitke sa kovidom! Profesorka na Imperijal koledžu u Londonu Širani Sriskandan objašnjava da su epidemiološke mere ukinute u različito vreme širom sveta, što je dovelo do postepenog porasta slučajeva streptokoke grupe A.

- Ovo je jedno od mogućih objašnjenja zašto Japan ove godine beleži porast slučajeva - smatra ona.

Prema njenim rečima, u Engleskoj je broj slučajeva streptokoka grupe A (upala grla, šarlah i ređe invazivne infekcije) naglo opao tokom pandemije kovid-19 i mlađa deca se nisu susrela sa streptokokom grupe A kao što bi to bilo normalno. Zbog toga je bilo više dece podložne ovoj bakteriji kada su ukinute epidemiološke mere, a to je verovatno dovelo do porasta slučajeva koje smo videli 2022. godine - navodi profesorka.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija izdala je u decembru 2022. upozorenje nakon naglog porasta invazivnih infekcija streptokokom A, uključujući šarlah, u Britaniji, Francuskoj, Irskoj, Holandiji i Švedskoj. U većini slučajeva deca su bila zaražena.

SZO: Čovečanstvu preti "virus iks"

Foto: EPA

 

Na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu početkom godine svet je upozoren na još jednu pandemiju, nazvanu "bolest iks (X)".
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je upozorila da je za suočavanje sa ovom zarazom priprema ključna kako bi se izbegla katastrofa zabeležena tokom pandemije kovida-19, kada zdravstveni sistemi nisu bili u stanju da se nose sa brojem zaraženih i obolelih, a izgubljene su milijarde dolara.
"Bolest iks" ne postoji, a ovaj hipotetički naziv koristi SZO za nepoznatu zaraznu infekciju koja može da izazove pandemiju. Naziv je skovan pre izbijanja pandemije koronavirusa.
Da sve bude još strašnije, "bolest iks" je bila na spisku primarnih bolesti koje je SZO objavila u februaru 2018. godine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17