Autor: Informer.rs

21.06.2024.

19:40

Foto: Informer

Planeta

Ne igrajte se nuklearnom pretnjom! Putin poslao opomenu Vašingtonu, Rusija neće dozvoliti globalno uništenje!

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je planove za dalji razvoj ruske nuklearne trijade kako bi se garantovalo strateško odvraćanje i obezbedila ravnoteža snaga u svetu na sastanku 21. juna sa diplomcima visokih vojnih obrazovnih institucija.

Ruski predsednik je ranije na konferenciji za novinare u Vijetnamu primetio da Moskva razmatra moguće izmene svoje nacionalne nuklearne doktrine zbog pokušaja Zapada da snizi prag za upotrebu nuklearnog naoružanja.

Putin se posebno osvrnuo na zapadne vojne stručnjake koji su raspravljali o ideji ograničene upotrebe nuklearnog oružja niskog učinka.

Informer

 

Predsednik je precizirao da Rusija ne planira da u svoju doktrinu uključi preventivni nuklearni udar, jer bi neprijatelj bio definitivno uništen uzvratnim napadom.

Putin šalje jasnu poruku Zapadu, smatra Dmitrij Kornev, osnivač portala Vojna Rusija. Međutim, on ne očekuje dramatične promene ruske nuklearne politike.

Postoje četiri uslova koji određuju mogućnost ruske upotrebe nuklearnog oružja, prema Osnovama državne politike nuklearnog odvraćanja, koja je objavljena 2. juna 2020:

- prijem pouzdanih informacija o lansiranju balističkih projektila na teritoriju Ruske Federacije i/ili njene saveznike;

- upotreba nuklearnog oružja ili drugih vrsta oružja za masovno uništenje od strane neprijatelja na teritoriji Ruske Federacije i/ili njenih saveznika;

- protivnik deluje protiv kritičnih ruskih vladinih ili vojnih objekata, što bi moglo poremetiti odgovor ruskih nuklearnih snaga

- agresija na Rusku Federaciju uz upotrebu konvencionalnog naoružanja, kada je ugroženo samo postojanje države.

Informer

 

Nije tajna da nuklearno oružje niskog učinka već postoji, kaže penzionisani general-potpukovnik Jevgenij Bužinski, predsednik Izvršnog odbora istraživačkog centra PIR-Centar i profesor na Višoj školi ekonomije.

Konkretno, SAD su razmatrale proizvodnju krstarećih raketa sa nuklearnim oružjem SLCM-N i njihovo postavljanje na napadne podmornice raspoređene u severnom Atlantiku i azijsko-pacifiku.

Projekat SLCM-N je odbijen od strane Bajdenove administracije 2022. godine, ali je nedavno ponovo oživeo u okviru Zakona o nacionalnoj odbrani za fiskalnu 2024. godinu pod izgovorom ruske specijalne vojne operacije i navodnih planova Kine da „napadne“ na ostrvo Tajvan.

Informer

 

Američki zagovornici nuklearnog oružja niskog prinosa sugerisali su da njihova upotreba ne može dovesti do sveopšte nuklearne odmazde zbog njihovog ograničenog uticaja.

Rusija je više puta upozoravala SAD da ne spuštaju nuklearni prag. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je 2020. godine istakla da „oni koji vole da teoretišu o fleksibilnosti američkog nuklearnog potencijala moraju da shvate da se u skladu sa ruskom vojnom doktrinom takve akcije vide kao opravdanje upotrebe nuklearnog oružja odmazde od strane Rusije“.