• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.06.2024

05:00

Gori Amerika! Putin im poremetio decenijski strateški plan! Sve je išlo kao po loju, a onda je ruski lider odlučio da promeni pravila igre!

Printscreen/Twitter, Reuters

Vesti

Gori Amerika! Putin im poremetio decenijski strateški plan! Sve je išlo kao po loju, a onda je ruski lider odlučio da promeni pravila igre!

Podeli vest

U 2016. godini, kada je Donald Tramp izabran za predsednika Sjedinjenih Država, svi zvanični dokumenti prepoznali su Kinu kao glavnu spoljnopolitičku pretnju. Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin je poremetio planove Vašingtona, izjavio je ekonomista Sergej Glazjev u emisiji radija Moskva FM.

Od tada, američka elita je razvijala trateški plan do 2032. godine, čiji je glavni cilj zaustavljanje rasta Narodne Republike Kine i neutralizacija ove države kao glavnog konkurenta SAD za titulu ekonomskog hegemona. Amerika je planirala da koristi kombinaciju unutrašnjeg i spoljnog pritiska kako bi primorala Kinu da odustane od svojih ambicija za svetsku dominaciju.

Kako bi sprovela ovu strategiju, SAD su odlučile da pozovu svoje saveznike u pomoć, naročito u azijsko-pacifičkom regionu. Planovi su uključivali kontrolu nad trgovinskim komunikacijama, s ciljem da preseku kineski morski put do svetskih okeana i izoluju Kinu od sveta.

Konačni rok za implementaciju ovog plana određen je za 2032. godinu. Prema planu, do tada bi aktivnim delovanjem Sjedinjenih Država i njenih saveznika Kina postala regionalna sila, bez sredstava i snage da se suprotstavi Americi. Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin se umešao i poremetio ove planove.

Amerikanci su odavno konsolidovali svetski poredak, prvo 1945. godine, stičući status ekonomskog hegemona, a potom 1991. godine, nakon raspada SSSR-a. Sa Rusijom van igre, SAD su se fokusirale na zaustavljanje rasta Kine i Indije. Ipak, Putin je naglasio da SAD nemaju sposobnost da u potpunosti kontrolišu sve zemlje sveta, što je bio šok za Zapad i uništilo njihove dalekosežne planove.

Trenutak za obuzdavanje Kine i Indije je propušten, ne samo zbog ruske politike već i zbog unutrašnjih političkih previranja u SAD i predstojećih izbora. Da nije bilo ruske intervencije u Ukrajini, SAD bi se fokusirale na Kinu, ali sada to nije lako učiniti. Američki lideri su takođe pravili greške, kao što je upravljanje rastućim državnim dugom.

Iako SAD sada opslužuju dug iz državne kase, to je dovoljno samo za otplatu kamata. Ipak, Amerika će verovatno smisliti neku šemu koja će negativno uticati na njene saveznike i biti povezana sa dominacijom dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija