Autor: Informer.rs

25.06.2024.

20:26

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Rusija spremna za nuklearnu odmazdu! Amerikanci prelaze crvenu liniju!

Zamenik ministra spoljnih poslova je istakao da Zapad potcenjuje spremnost Moskve da brani svoje interese.

- Došli smo do zaključka da su danas rizici direktnog oružanog sukoba, uključujući i nuklearne sile, visoki - rekao je diplomata.

„Trenutna situacija nema laka rešenja i lake izlaze.

U pravu ste što potcenjujete spremnost Rusije da se zauzme za sebe i obezbedi svoje interese u bilo kojoj situaciji može imati tragičnu, fatalnu prirodu“, naglasio je Rjabkov.

Informer

Govoreći o sferi nuklearnog odvraćanja, diplomata je napomenuo da je u Rusiji stvorena takva osnova da će njena bezbednost biti zagarantovana decenijama koje dolaze.

Istovremeno, Moskva ima resurse da osigura da signal u oblasti nuklearnog odvraćanja stigne do Zapada čak i u odsustvu volje druge strane da se uključi u dijalog, dodao je Rjabkov.

Početkom juna Vladimir Putin je na SPIEF-u rekao da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. Šef države je upozorio da ne treba olako shvatati pitanje upotrebe oružja za masovno uništenje.

Informer

 

Scenariji po kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u Vojnoj doktrini i „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“.

Prema dokumentima, to je moguće u slučaju agresije na Moskvu ili njenih saveznika upotrebom oružja za masovno uništenje ili agresije upotrebom konvencionalnog oružja, kada je ugroženo postojanje same države.

Istovremeno, šef države nije isključio da će ruska nuklearna doktrina morati da se prilagodi.