• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.06.2024

19:40

Ne igrajte se nuklearnom pretnjom! Putin poslao opomenu Vašingtonu, Rusija neće dozvoliti globalno uništenje!

Informer

Vesti

Ne igrajte se nuklearnom pretnjom! Putin poslao opomenu Vašingtonu, Rusija neće dozvoliti globalno uništenje!

Podeli vest

Moskva je signalizirala da je spremna da svoju nuklearnu doktrinu prilagodi novim geopolitičkim izazovima, upozoravanjući Vašington da ne spušta prag tolerancije Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je planove za dalji razvoj ruske nuklearne trijade kako bi se garantovalo strateško odvraćanje i obezbedila ravnoteža snaga u svetu na sastanku 21. juna sa diplomcima visokih vojnih obrazovnih institucija.

Ruski predsednik je ranije na konferenciji za novinare u Vijetnamu primetio da Moskva razmatra moguće izmene svoje nacionalne nuklearne doktrine zbog pokušaja Zapada da snizi prag za upotrebu nuklearnog naoružanja.

Putin se posebno osvrnuo na zapadne vojne stručnjake koji su raspravljali o ideji ograničene upotrebe nuklearnog oružja niskog učinka.

Foto: AP/Photo

 

Predsednik je precizirao da Rusija ne planira da u svoju doktrinu uključi preventivni nuklearni udar, jer bi neprijatelj bio definitivno uništen uzvratnim napadom.

Putin šalje jasnu poruku Zapadu, smatra Dmitrij Kornev, osnivač portala Vojna Rusija. Međutim, on ne očekuje dramatične promene ruske nuklearne politike.

Postoje četiri uslova koji određuju mogućnost ruske upotrebe nuklearnog oružja, prema Osnovama državne politike nuklearnog odvraćanja, koja je objavljena 2. juna 2020:

- prijem pouzdanih informacija o lansiranju balističkih projektila na teritoriju Ruske Federacije i/ili njene saveznike;

- upotreba nuklearnog oružja ili drugih vrsta oružja za masovno uništenje od strane neprijatelja na teritoriji Ruske Federacije i/ili njenih saveznika;

- protivnik deluje protiv kritičnih ruskih vladinih ili vojnih objekata, što bi moglo poremetiti odgovor ruskih nuklearnih snaga

- agresija na Rusku Federaciju uz upotrebu konvencionalnog naoružanja, kada je ugroženo samo postojanje države.

Foto: wikimedia.org

 

Nije tajna da nuklearno oružje niskog učinka već postoji, kaže penzionisani general-potpukovnik Jevgenij Bužinski, predsednik Izvršnog odbora istraživačkog centra PIR-Centar i profesor na Višoj školi ekonomije.

Konkretno, SAD su razmatrale proizvodnju krstarećih raketa sa nuklearnim oružjem SLCM-N i njihovo postavljanje na napadne podmornice raspoređene u severnom Atlantiku i azijsko-pacifiku.

Projekat SLCM-N je odbijen od strane Bajdenove administracije 2022. godine, ali je nedavno ponovo oživeo u okviru Zakona o nacionalnoj odbrani za fiskalnu 2024. godinu pod izgovorom ruske specijalne vojne operacije i navodnih planova Kine da „napadne“ na ostrvo Tajvan.

Foto: Reuters

 

Američki zagovornici nuklearnog oružja niskog prinosa sugerisali su da njihova upotreba ne može dovesti do sveopšte nuklearne odmazde zbog njihovog ograničenog uticaja.

Rusija je više puta upozoravala SAD da ne spuštaju nuklearni prag. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je 2020. godine istakla da „oni koji vole da teoretišu o fleksibilnosti američkog nuklearnog potencijala moraju da shvate da se u skladu sa ruskom vojnom doktrinom takve akcije vide kao opravdanje upotrebe nuklearnog oružja odmazde od strane Rusije“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)
Live TV

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)

Juče su održani pregovori u Briselu o Kosovu i Metohiji. Svi su se pojavili, ali se nisu svi sreli. Aljbin Kurti je izbegao susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li Kurti nije hteo ili nije smeo da se sastane sa predsednikom, ostaje dilema. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji.

27.06.2024

16:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17