• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.06.2024

11:27

Panika! Momentalna reakcija Amerike nakon Putinove posete Vijetnamu!

EPA

Vesti

Panika! Momentalna reakcija Amerike nakon Putinove posete Vijetnamu!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države šalju u Vijetnam diplomatu visokog ranga odmah nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina toj jugoistočnoj zemlji koja ga je pozdravila počasnom paljbom i obećala Moskvi još bliže veze, piše agencija Blumberg.

Kako se navodi, pomoćnik državnog sekretara SAD za Istočnu Aziju i Pacifik Danijel Kritenbrink boraviće u poseti Hanoju 21. i 22. juna. On će se sastati sa visokim vladinim zvaničnicima Vijetnama "kako bi podvukao snažnu posvećenost SAD sprovođenju Sveobuhvatnog strateškog partnerstva SAD i Vijetnama", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Kritenbrik će "potvrditi američku podršku snažnom, nezavisnom i prosperitetnom Vijetnamu", ističe se u saopštenju.

Blumberg navodi da su SAD kritikovale odluku Vijetnama da primi ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je srdačno dočekan u Hanoju nakon posete Severnoj Koreji, gde mu je Kim Džong Un obećao da će "bezuslovno podržavati" Rusiju u njenoj operaciji u Ukrajini.

Podsetimo, ruski predsednik, kojem je ovo peta poseta Vijetnamu i prvi nakon prošlogodišnje posete američkog lidera Džoa Bajdena Hanoju, boravio je u toj azijskoj državi posle posete Severnoj Koreji.

Putin i To Lam su, na 30. godišnjicu primene rusko-vijetnamskog sporazuma o osnovama prijateljskih odnosa, potpisali dokument o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, a njihove delegacije parafirale su najmanje još 11 sporazuma.

Reč je o sporazumima o saradnji u oblasti energetike, visokog obrazovanja, pravosudnih institucija, poreskih službi i carine.

Potpisan je i sporazum o izgradnji nuklearnog naučno-tehnološkog centra u Vijetnamu.

Takođe je potpisan sporazum o saradnji Rusije i Vijetnama u razvoju laboratorijske infrastrukture za borbu protiv epidemija, a Moskva je spremna da pomogne Hanoju i u jačanju njegove mornaričke i vazduhoplovne flote.

Jedan od najvažnijih sporazuma je svakako onaj o potpunom odbacivanju američkog dolara i kompletnom prelasku na trgovinu u nacionalnim valutama - rublji i dongu.

Putin je obećao i saradnju sa Vijetnamom na razvoju transportnog koridora između Vladivostoka i Ho Ši Mina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija